Opozicija u Albaniji spaljuje mandate

Predsjednik Demokratske partije najavio da će poslanici te stranke napustiti parlament
2491 pregleda 0 komentar(a)
Sa subotnjeg protesta u Tirani, Foto: Reuters
Sa subotnjeg protesta u Tirani, Foto: Reuters

Albanska opoziciona Demokratska stranka napustila je parlament, najavljujući da će 43 poslanika te partije "spaliti mandate". Druga opoziciona partija, Pokret socijalista za integracije podržala je demokrate, ali ostaje nejasno da li će napustiti parlament.

Politička kriza, koja već mjesecima potresa Albaniju, dobila je sasvim novu dimenziju pošto je predsjednik Demokratske partije Ljujzim Baša najavio da će poslanici demokrata napustiti parlament i "spaliti mandate", prenosi RTS.

"Zato što je vlada okupirala parlament korupcionaškim i kriminalnim aferama... Eliminisan je Vrhovni sud, okupirana je pravosudni sistem, paralisana je država", rekao je Ljujzim Baša.

Demokrate imaju 42 od ukupno 120 mjesta u albanskom parlamentu, a podršku za bojkot dobili su i od Pokreta socijalista za integracije, čiji se lideri, međutim, još nisu izjasnili napuštaju li parlament.

Pokret socijalista za integracije ima 19 poslanika u skupštini.

Odluka demokrata da napuste parlament uslijedila je svega dva dana poslije velikog protesta opozicije u Tirani, tokom kojeg je došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je privela 15 osoba.

Bonus video: