"S VUČIĆEM SAM RAZMOTRIO SVAKU MOGUĆU OPCIJU"

Tači: Nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumijevalo korekciju granica

"Sada je vrijeme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, to nije lako uraditi, veoma je teško. Potrebna nam je podrška svih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU", rekao je Tači prije obraćanja Vučića
56 pregleda 1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 19:55h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas na Evropskom forumu u Alpbahu da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumijevalo korekciju granica.

Na panelu "Nove perspektive proširenja EU", na kojem, između ostalih, učestvuju i predsjednici Srbije, Slovenije i Austrije, Aleksandar Vučić, Borut Pаhor i Aleksаnder vаn der Belen, kаo i evropski komesаr zа proširenje Johаnes Hаn, Tači je rekao da je s Vučićem razmotrio "svaku moguću opciju" za rješenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica.

"Sada je vrijeme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, to nije lako uraditi, veoma je teško. Potrebna nam je podrška svih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU", rekao je Tači prije obraćanja Vučića.

On je naveo da bi "uzajamno priznanje" Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na cio region.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prije panela "Nove perspektive proširenja EU" predsjednik Austrije Aleksander van der Belen otvorio je Evropski forum u Alpbahu, ocijenivši da su zemlje Zapadnog Balkana postigle veliki napredak i da se EU neće raspasti zbog Bregzita.