ALARMANTNA SITUACIJA

U BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Brojni stambeni i poslovni objekti su poplavljeni, kao i njive i pašnjaci
87 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 18:26h

Poplave prave haos u Bosni Hercegovini, gdje kiša ne prestaje da pada.

Vlada Federacije BiH je na vanrednoj i telefonski održanoj sjednici, na predlog Federalnog štaba civilne zaštite, donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH nastalog zbog kišnih padavina koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i bujičnih potoka iz korita i plavljenja velikog broja infrastrukturnih i stambenih objekata, kao i poljoprivrednog i drugog zemljišta.

Zabilježen je prvi smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini. Zbog poplava nastradao je Jovan Kosanić, penzioner iz okoline Bratunca. Spašavajući stoku pred vodenom stihijom, nije preživio, prenosi radio Slobodna Evropa.

Brojni stambeni i poslovni objekti su poplavljeni, kao i njive i pašnjaci. U brojnim kantonima je teška situacija, a neki gradovi su odsječeni od svijeta.

Oružane snage BiH i helikopteri se nalaze na terenu.

Situacija u Zavidovićima je alarmantna, što najbolja pokazuje snimak koji je objavio Klix.ba, na kom se vidi kako nabujala rijeka Bosna odnosi pješački most Duga koji je nošen vodenom bujicom udario u Bosanski most.

Vanredno stanje proglašeno je i u šest opština na teritoriju Republike Srpske, dok je u Brčkom na snazi stanje elementarne nepogode.

Najteže stanje je u Doboju i Maglaju u centralnoj Bosni, a oba grada praktično su odsječena od svijeta jer je voda poplavila sve pristupne saobraćajnice, a komunikacija je moguća jedino čamcima.

Rijeka Bosna izlila se u gradovima Zavidović i Maglaja koji su potpuno paralisani.

Građani su ostali bez struje i telefona, odsječeni od svijeta, a neke porodice kao i 70 radnika u maglajskoj kompaniji Natron Hayata ostalo je odsječeno.

Slično je bilo i u Zavidovićima, gdje je nabujala Bosna potpuno odnijela pješački most, a brojni su stambeni i privredni objekti poplavljeni.

Rijeka Bosna počela je da se izliva iz korita i na području Zenice gdje je počela da plavi kuće u prigradskim naseljima.

U Sarajevu je tokom dana došlo do djelomičnog prekida tramvajskog saobraćaja jer je nabujala Miljacka oštetila dio potpornog zida riječnog korita u centralnom dijelu grada zaprijetivši urušavanjem, nakon što je dosegla novo veći od dva i po metra.

Stanje je još kritičnije u vodotocima Bosne i Drine gdje je voda premašila nivo od pet metara.

Voda je na nekoliko mjesta nanosima presjekla ključnu magistralnu saobraćajnicu koja od granice sa Hrvatskom preko Doboja povezuje Zenicu i Sarajevo.

Zbog izlijevanja vode u prekidu je i željeznički saobraćaj sjeverno od Sarajeva.

U brojnim mjestima širom BiH nema struje.

Zbog sve težeg stanja zatražena je i pomoć mirovnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR).

Galerija