Džudžević: Bošnjaci da uklone "ić" iz prezimena. Omerović: Najveća glupost ikada

“Ovo je samo potvrda bolesne želje da se po svaku cijenu bude u medijima..."
47 komentar(a)
Esad Džudžević, Foto: FoNet
Esad Džudžević, Foto: FoNet
Ažurirano: 14.05.2014. 15:17h

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije (BNV) u tehničkom mandatu, Esad Džudžević, najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “"vić"” i "“ić"”.

Džudžević je za novopazarske “Sandžačke novine” rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u posljednjih stotinu godina, od 1912., od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore. On je napomenuo da je riječ o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka - dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obilježen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno uradjen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji udju u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća - jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.

Na ovu izjavu Esada Džudževića, koji je inače blizak Sulejmanu Ugljaninu, odmah je reagovao Meho Omerović, poslanik SDPS-a Rasima Ljajića i predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i osudio je ocijenivši da predstavlja "represiju nad sopstvenim narodom".

“Džudžević ima pravo da se zove kako hoće, on može da mijenja svoje prezime da ga skraćuje i radi s njim šta god hoće, ali nametati cijelom narodu promjenu prezimena je represija nad sopstvenim narodom”, rekao je Omerović.

Omerović je dodao da je “tehnički predsjednik umislio da je Bošnjačko nacionalno vijeće njegovo vlasništvo pa najavljuje dugoročni nacionalni program u kojem je predviđeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojim prezimena dodatke “vić” i “ić”.

“Ovo je samo potvrda bolesne želje da se po svaku cijenu bude u medijima i da se privuče pažnja pa makar i ovakvim najglupljim i najnevjerovatnijim izjavama koje mogu samo da nas nasmiju. Veću budalaštinu nisam čuo, a u Srbiji se svašta izgovara. Od danas je postao šampion gluposti”, zaključio je Omerović.

Bonus video: