Učesnici marša stigli u Sarajevo, počeo protest

U Sarajevo su prvi stigli demonstranti iz Tuzle, Zenice i drugih gradova koji će se, u pratnji policije, okupiti pred zgradom Federalnog parlamenta
54 pregleda 7 komentar(a)
Bosna protesti, Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Bosna protesti, Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2014. 12:46h

Učesnici protestnog marša u BiH, pod sloganom "Marš slobode - put bez povratka", koji su prije dva dana krenuli pješke iz više gradova BiH, stigli su u Sarajevo. Oni su se okupili ispred zgrade Parlamenta i Vlade i traže smjenu vlasti u tom entitetu. Najavili su da će spavati u zgradi Vlade.

U Sarajevo su prvi stigli demonstranti iz Tuzle, Zenice i drugih gradova koji su se, u pratnji policije, okupili pred zgradom Federalnog parlamenta. Očekuju dolazak učesnika marša iz ostalih gradova i Sarajlija na miran protest kako bi ukazali na nemar Vlade FBiH, čiju ostavku traže, kao i efikasniju borbu protiv korupcije i nepravde.

Kako kažu pristigli demonstranti, tražiće otvorenu sjednicu Parlamenta Federacije BiH u kojoj će učestvovati predstavnici opština u kojima su organizovani plenumi građana. Aktivisti i učesnici plenuma iz nekoliko gradova u FBiH najavili su ranije veliki Marš slobode prema Sarajevu, koji je počeo 7. maja a završava se danas okupljanjem u pet do dvanaest u Sarajevu, simbolično, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Ovu akciju organizovali su plenumi građana, izrasli iz protesta u federaciji, koji su počeli prije tri mjeseca, sa socijalnim zahtjevima ali i zahtjevima za smjenom federalne i kantonalnih vladi, od kojih su neke podnijele ostavke, objavili su lokalni mediji.

Bonus video: