Srbija: Jutros se izlile rijeke Zapadna Morava i Ovčar

Željeznički saobraćaj na djelu pruge Požega-Čačak, koja prolazi kroz Banju, mogao bi da bude ugrožen, ako vodostaj Zapadne Morave nastavi da raste
157 pregleda 0 komentar(a)
Poplave, Prokuplje, Foto: BETAPHOTO
Poplave, Prokuplje, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 21.04.2014. 08:22h

U Srbiji je, zbog poplava, vanredna situacija proglašena u 11 opština, a jutros su se izlile rijeke Zapadna Morava i Ovčar.

Zapadna Morava poplavila je priobalne djelove, dok je u Ovčar Banji, koja se nalazi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, potopljena većina vikendica, put na izlazu iz Banje i restoran Dom.

Željeznički saobraćaj na djelu pruge Požega-Čačak, koja prolazi kroz Banju, mogao bi da bude ugrožen, ako vodostaj Zapadne Morave nastavi da raste.

Vodostaj Zapadne Morave visok je i u Čačku i rijeka je poplavila pomoćne terene pored košarkaške hale Borac, pješačku stazu i djelove oko gradskog bazena, prenosi b.92.

Kritično je i u opštini Lučani. Predsjednik te opštine Radomir Sretenović kazao je da Gornjem i Donjem Dragačevu prijete odroni i klizišta.

"Imamo šest klizišta nastalih kao poslijedica izlivanja rijeke Bjelice kao i pet velikih iz ranijeg perioda koji su posljedica čestih poplava", naveo je on, dodajući da je to dodatno oštetilo infrastrukturu.

Prvi čovek opštine Lučani najavio je danas dolazak ministra saobraćaja Aleksandra Antića i građevine Velimira Ilića kada će zasijedati prošireni Štab za vanredne situacije.

Ministri će obići poplavljena područja i upoznati se sa razmjerama štete i potrebama stanovništva na ugroženim područjima kako bi Vlada Srbije mogla efikasno da reaguje u suzbijanju poslijedica poplava, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

U Srbiji je, zbog poplava, vanredna situacija proglašena u opštinama Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Zaječar, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Trgovište i Žitorađa.

Bonus video: