Srbija u škole vraća Odbranu i zaštitu

Školski predmet odbrana i zaštita postojao je u republikama bivše Jugoslavije do devedesetih godina
8 komentar(a)
Učionica, Foto: Blic
Učionica, Foto: Blic
Ažurirano: 13.04.2014. 16:44h

Nakon nekoliko decenija pauze, u školama u Srbiji mogla bi ponovo da bude uvedena edukacija đaka u oblasti odbrane i zaštite i samozaštite, na osnovu inicijative potekle iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.Osnovna ideja vraćanja predmeta sličnog nekadašnjoj Odbrani i zaštiti jeste da se mladi obuče prije svega za samozaštitu ali i za pružanje prve pomoći povrijeđenima u različitim vanrednim i drugim situacijama, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

Školski predmet odbrana i zaštita postojao je u republikama bivše Jugoslavije do devedesetih godina.

Krivokapić je kazao da je sljedeći korak razgovor sa Ministarstvom prosvjete kako bi im pojasnili da bi u ovom predmetu srednjoškolci učili i o zaštiti od nuklearnog, hemijskog oružja, terorističkih napada...

Osnov za uvođenje odbrane i zaštite, podsjećaju mediji u Srbiji, između ostalog je u Zakonu o vanrednim situacijama, u kojem se navodi da se građani "zbog sticanja potrebnih znanja iz područja lične i kolektivne zaštite, obučavaju i osposobljavaju za preventivnu zaštitu i spašavanje".

"Predmet ne bi obuhvatao obuku rukovanja oružjem, ali treba zainteresovati što više učenika, a nastavnici bi trebalo da koriste u predavanju savremena nastavna sredstva", rekao je Krivokapić.

Bonus video: