Makedonci biraju predsjednika

Glavna bitka vodi se između predstavnika vladajuće VMRO DPMNE, sadašnjeg predsednika Djordja Ivanova i Steva Pendarovskog iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije
1 komentar(a)
Skoplje, Foto: Screenshot (YouTube)
Skoplje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.04.2014. 09:51h

U Makedoniji su u toku predsednički izbori, a u trci za novog šefa države učestvuju četiri kandidata.Biračka mesta su otvorena u 7 časova a biće zatvorena u 19.

Pravo glasa ima 1.779.572 građana Makedonije.

Prema anketama, glavna bitka vodi se između predstavnika vladajuće VMRO DPMNE, sadašnjeg predsednika Djordja Ivanova i Steva Pendarovskog iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Kandidati su i bivši zamjenik predsjednika parlamenta Iljaz Haljimi iz opozicione Demokratske partije Albanaca i predstavnik male partije GROM, Zoran Popovski.

Birači će glasati na 3.480 izbornih mjesta u zemlji i 34 u dijaspori, a izbore će pratiti više od 8.325 domaćih i 326 stranih posmatrača.

Ukoliko nijedan predsjednički kandidat ne bude osvojio više od polovine glasova u prvom krugu, drugi krug će biti održan dvije nedjelje kasnije, 27. aprila, za kada su zakazani i parlamentarni izbori.

Prvi nezvanični rezultati očekuju se u nedjelju u ponoć, a Izborna komisija bi rezultate trebalo da saopšti 24 časa po zatvaranju birališta.

Ovo su peti predsjednički izbori otkako je Makedonija stekla nezavisnost 1991.

Predsjednik se bira direktno, svakih pet godina. Da bi glasanje bilo uspješno, najmanje 40 odsto birača mora da izađe na izbore.

Bonus video: