Srbija: Štrudla sa smokvama firme "Žitoprerada DM" povučena iz prodaje

Konstatovano je da proizvođač nema sledljivost niti uspostavljen sistem bezbjednosti i zabranjeno je dalje prometovanje proizvoda
79 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 18:40h

Štrudle sa smokvama proizvođača "Žitoprerada DM" iz Novog Bečeja povučene su danas iz prodaje zbog nedozvoljene vrijednosti ohratoksina koji ugrožava bezbjednost hrane, a protiv proizvođača je podnijeta krivična prijava, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Obavještenje o nivou iznad maksimalno dozvoljenih vrijednosti (tri mikrograma po kilogramu je dozvoljena granica) je stiglo iz Slovenije prekjuče, ali tada nije navedeno ime proizvođača.

Nakon toga je inspekcija Ministarstva obavila preglede.

"Konstatovano je da proizvođač nema sledljivost niti uspostavljen sistem bezbjednosti i zabranjeno je dalje prometovanje pomenutog proizvoda.

Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše i da svi u lancu hrane moraju odgovorno da rade svoj posao, kao i da kontrola od strane državnih službi mora biti sistemska i sveobuhvatna", saopštili su iz Ministarstva.

Poljoprivredna inspekcija je firmu "Žitoprerada DM" kontrolisala i u januaru ove godine kada je izdato rješenje o otklanjanju nedostataka u pogledu deklarisanja, kao i po pitanju sledljivosti i sistema bezbjednosti.

Podnijeta je prijava za privredni prestup zbog deklarisanja. Poljoprivredni inspektori za bedzbjednost hrane godišnje sprovodi više od 4.000 kontrola.

Bonus video: