Srbija ukida autonomiju Vojvodine: Ubuduće bez vlade i glavnog grada?

O predloženom nacrtu novoga Statuta Vojvodine raspravljaće se na sjednici Skupštine Vojvodine krajem aprila ili početkom maja
292 pregleda 21 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Beta
Novi Sad, Foto: Beta
Ažurirano: 01.04.2014. 18:04h

Autonomna pokrajina Vojvodina više neće imati vladu i glavni grad nego izvršno vijeće i administrativni centar, ili sjedište pokrajinskih tijela, ovo su neka od rješenja koja nudi u utorak objavljeni nacrta statuta Vojvodine koja prema analitičarima predstavljaju korak ka ukidanju autonomije pokrajine.

Vojvođanske vlasti bile su primorane da izrade novi Statut Vojvodine jer je Ustavni sud Srbije u decembru 2013. utvrdio da pojedine odredbe nacrta dokumenta Pokrajine nisu u skladu sa Ustavom Srbije.

Sud je ocijenio da „nisu u saglasnosti s Ustavom one odredbe Statuta koje se zasnivaju na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP Vojvodine njen konstitutivni akt kojim je Autonomna pokrajina ovlaštena da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa“.

Ustavni sud je odluke kojima se osporavaju nadležnosti pokrajinske administracije i autonomija Vojvodine počeo da donosi nedugo poslije promjene vlasti u Srbiji 2012, kada je počela dominacija Srpske napredne stranke.

Prema nacrtu Statuta koji je danas predstavljen javnosti pokrajinska Skupština više ne utvrđuje "osnove politike na nivou AP Vojvodine" i nije "najviše tijelo i nosilac normativne vlasti".

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u pokrajini biće mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik

Takođe, nacrt ne predviđa postojanje Vijeća nacionalnih zajednica, a umjesto njega će Skupština Vojvodine obrazovati radno tijelo za nacionalnu ravnopravnost.

Direktor Centra za regionalizam iz Novoga Sada Aleksandar Popov je upozorio da je odluka Ustavnog suda autonomiju vratila u Miloševićevo doba, dok je na internet portalu „Autonomija“ konstatovano da nacrt novog Statuta više liči dokumentu „neke nevladine organizacije, nego statutu "Autonomne pokrajine Vojvodine“.

Vojvođanska partija je ranije zaključila da osporavanje djelova radne verzije dokumenta AP Vojvodine predstavlja korak ka konačnom ukidanju autonomije Vojvodine.

Vojvodina može biti član evropskih i svjetskih udruženja i regiona, a predstavljanje i promovisanje te pokrajine predviđeno je samo u posebnim jedinicama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, koje bi bile formirane na zahtjev pokrajine.

Radna grupa za izradu nacrta Statuta izbacila je stav prema kome se teritorija pokrajine ne može mijenjati bez saglasnosti građana na referendumu, a kao nosioci prava na pokrajinsku autonomiju označeni su stanovnici Vojvodine, a ne njeni građani.

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u pokrajini biće mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik.

O predloženom nacrtu novoga Statuta Vojvodine raspravljaće se na sjednici Skupštine Vojvodine krajem aprila ili početkom maja.