Bosanski Pikaso je original: Ovo djelo nema vrijednost

"Nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Pikasovih djela", kazala je istoričarka umjetnosti
2 komentar(a)
Pikaso, Foto: Images.huffingtonpost.com
Pikaso, Foto: Images.huffingtonpost.com
Ažurirano: 01.04.2014. 17:41h

Umjetnička slika Pabla Pikasa koja je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je u utorak Press Republike Srpske.

Pozivajući se na navode istoričarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke napravila ekspertizu, radi se o Pikasovom originalu koga je on poklonio nekadašnjem visokom zvaničniku Komunističke partije Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, koji je svoju bogatu ostavštinu poklonio vlastima u Kozarskoj Dubici.

Vlasti u tom gradu su slučajno u januaru otkrile da se radi o vrijednom djelu.

U Bosanskoj Dubici sakrivena Pikasova grafika? >>>

Damjanović kaže da je riječ o djelu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu.

"Nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Pikasovih djela", kazala je ona.

Prema njenim riječima, riječ je o djelu Glava muškarca odnosno Pikasovom autoportretu. Ona je rekla da je djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. majaa 1964. godine. Tada je, prema njenim riječima, slavni slikar, koji je i sam bio član komunističke partije za predstavnike svih delegacija napravio po jedan svoj autoportret.

Bonus video: