Slovenija: Opština Grahovo želi da 6. aprila otkrije spomenik nacistima

Savez udruženja za vrijednosti Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) uvjeren je da je to prvi spomenik nacizmu u Sloveniji
89 pregleda 3 komentar(a)
Slovenija, domobrani, Foto: Wikipedia
Slovenija, domobrani, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.03.2014. 13:55h

Borci Slovenije se protive obilježju domobranima u mjestu Grahovo i počeli su prikupljanje potpisa protiv otkrivanja spomenika pripadnicima kolaboracionističkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Savez udruženja za vrijednosti Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) uvjeren je da je to prvi spomenik nacizmu u Sloveniji, dok nadležni u opštini kažu da je on izgrađen po svim propisima.

"U Sloveniji je postavljen prvi spomenik nacizmu", rekao je predsjednik udruženja boraca NOB-a Tit Turnšek, i dodao da nije slučajno što ga namjeravaju otkriti 6. aprila, na dan kada su 1941. godine nacističke snage napale tadašnju Jugoslaviju.

"Moramo veoma glasno reći da smo jedna od rijetkih država koja postavlja spomenik SS policiji, što su bili domobrani, kojima je komandovao general Resener. Slovenija postavlja spomenik organizaciji koja je na sudu u Nirnbergu u Njemačkoj osuđena kao zločinačka", rekao je Turnšek .

Turnšek smatra da pred evropske izbore u maju treba postaviti pitanja o fašizmu koji se budi u Evropi i kuda to Evropa ide.

Bonus video: