Hrvatska izručuje i Perkovićevog šefa: Mustač "putuje" u Njemačku

Njemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umiješan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu
1 komentar(a)
Zdravko Mustač, Foto: BETAPHOTO/HINA
Zdravko Mustač, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 27.03.2014. 12:38h

Županijski sud u Varaždinu odlučio je danas da Njemačkoj izruči bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Zdravka Mustača na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Njemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umiješan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su u istom slučaju odobrili izručenje bivšeg obavještajca Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici u januaru je zbog zastarjelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda.

Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodijeli nekom drugom sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu.

Perković i Mustač od početka tvrde da su žrtve lažnog svjedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je u nedavnom pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svjedok njemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković.

U tom slučaju, u Njemačkoj je na doživotni zatvor osuđen Krunoslav Prates.

Bivši čelnici jugosovenske tajne službe uhapšeni su 1. januara pošto je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga na krivična dela počinjena posle avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s EK i pretnji sankcijama Hrvatskoj.

Tim izmjenama, Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Perkovića i Mustača.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjuje bez spornog vremenskog ograničenja.

Josip Perković izručen je Nemačkoj krajem januara.

Bonus video: