Forbs Hrvatska: Todorićevo bogatstvo premašuje milijardu dolara

Poslije Todorića, na listi bogataša su kao i prošle godine čileanska porodica Lukšić
2 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ivica Todorić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.03.2014. 11:52h

Bogatstvo vlasnika hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića procjenjuje se na više od milijardu dolara, što ga prvi put kvalifikuje za ulazak na globalnu listi milijardera američkog izdanja časopisa Forbs, pišu danas hrvatski mediji, pozivajući se na domaće izdanje tog časopisa.

Prema pisanju hrvatskog izdanju Forbsa, prvi na listi najbogatijih ljudi u Hrvatskoj i dalje je Ivica Todorić, koji je na korak od kupovine slovenačkog trgovinskog lanc Merkator.

Njegovo bogatstvo u ovoj godini je 3,3 milijarde kuna, računajući berzansku vrednost Belja, Jamnice, Leda, PIK Vinkovaca, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, kompanija iz sastava Agrokora.

Todorić je, međutim, sa berze povukao akcije Konzuma, koji, prema proceni analitičara Forbsa, sam vrijedi 3,3 milijarde kuna, što ga, sa bogatstvom većim od milijardu dolara, prvi put kvalifikuje za ulazak na globalnu listu milijardera američkog Forbsa, piše Jutarnji list.

Poslije Todorića, na listi bogataša su kao i prošle godine čileanska porodica Lukšić, koju u Hrvatskoj predstavlja Davor Lukšić, a na trechoj Emil Tedeski, većinski vlasnik Atlantik grupe, koji je, navodi list, posljednji milijarder među bogatim Hrvatima.

Sto najbogatijih Hrvata, prema listi hrvatskog izdanja časopisa Forbes, ove godine ima 12,4 milijarde kuna u akcijama kompanija, što je jedini kriterijum bogatstva koji se u Hrvatskoj može transparentno pratiti. Podsjeća se da je prošle godine prvih sto milionera imalo 13,5 milijadi kuna u akcijama, što ne znači da su hrvatski milioneri osiromašili, već je Ivica Todorich povukao s berze akcije Konzuma.

Bonus video: