Šarić u Srbiji oprao 4 milijarde dolara?

Vrlo brzo će u centru interesovanja biti pitanje ko će od visokih predstavnika institucija i političara biti "potopljen", ako Šarić odluči da iznese detalje o svojim poslovima u Srbiji
89 pregleda 9 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet
Darko Šarić, Foto: FoNet
Ažurirano: 19.03.2014. 08:47h

Prema nekim procjenama, iz "biznisa" Darka Šarića i njegovog klana, koji godišnje donosi profit od milijardu dolara, minimum četiri milijarde oprano je u Srbiji, piše beogradski dnevnik Danas.

Iako u ovom trenutku pažnju javnosti najviše zaokupljuju detalji o hapšenju Darka Šarića, vrlo brzo će u centru interesovanja biti pitanje ko će od visokih predstavnika institucija i političara od 2000. naovamo biti "potopljen", ukoliko narko-bos odluči da iznese detalje o svojim poslovima u Srbiji, piše dnevnik.

Istraga, ma koliko detaljna bila, vjerovatno nikada neće uspjeti precizno da utvrdi ni koliko je prljavog kapitala ušlo u zemlju u prethodnih petnaestak godina, niti koliko i koje su firme bile uključene u to.

Ono što bi, međutim, moglo da izađe na vidjelo, jeste logistika koju je narko-kartel imao u vrhu više vladajućih garnitura svih ovih godina i bez koje čak ni do sada poznat obim poslova, označen kao "vrh ledenog brijega", ne bi mogao da se razvije. Najskromnije procejne govore da je iz tog "biznisa" koji godišnje donosi profit od milijardu dolara, minimum četiri milijarde oprano u Srbiji, a strahuje se da bi taj iznos mogao biti i udvostručen.

Ono što nije nagađanje, jeste da su Šarićevi poslovi, naročito u privatizaciji i sa kupljenim firmama, u velikoj mjeri doprinijeli propasti domaće privrede i urušavanju državnog aparata, a cijenu tog devastiranja i izgubljenih radnih mjesta nije ni moguće utvrditi. Ni dio koji bi mogao biti dostupan timovima koji rade na ovom slučaju - neće biti lako savladiv.

Naime, spisak firmi preko kojih je Šarić radio u Srbiji gotovo da je nemoguće kompletirati, jer je na istom "poslu" imao desetak bliskih saradnika od kojih je svako formirao svoju mrežu. Prema podacima koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Interpola, vrh Šarićeve piramide činile su tri firme osnovane u američkom gradu Delaver - Mateniko LLC, Durabilly LLC i Financial angels.

Bonus video: