Povratak korijenima: Mahmut Bušatlija se krstio na Ćipuru

Nakon krštenja, potomka Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije, njega je miropomazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
866 pregleda 126 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 17:45h

Ugledni beogradski ekonomista i konsultant za strana ulaganja, Mahmut Bušatlija, krstio se prije desetak dana u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na Ćipuru, na grobu pretka Ivana Crnojevića.

On se, kako se navodi u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske, "vratio pravoslavlju", a na krštanju je dobio ime Stanko.

Krštenje je obavio sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović

Nakon krštenja, potomka Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije, njega je miropomazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Cio čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariske komune, čija je ideja slična hrišćanstvu", kazao je dr Bušatlija.

U liturgijskoj besjedi na Sretenje Gospodnje, mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Stanko Crnojević prije pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.

"Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji", rekao je Amfilohije.

Mahmut Bušatlija je kazao da je ime promijenio samo u crkvenim knjigama, a da je krštenje bilo njegova lična želja.

"Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kojem se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja kroz koji prolaze i svi ostali", kazao je Bušatlija za Press.

"Ime je promijenio samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmut Buštalija".

Krštenje je, kako kaže, bila je njegova lična želja, jer je htio da se vrati korijenima.

Deda mi je jednom prilikom rekao; „Znaš li da je naša krsna slava Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada ne zanima, ali nekad ćeš se možda sjetiti.“ A ja sam tada bio mladi komunista i nije me se to tada mnogo doticalo", zaključio je Bušatlija.

Galerija

Bonus video: