Prihvaćena sva četiri zahtjeva Plenuma građana Sarajeva

Plenum građana je zatražio hitno formiranje nestranačke ekspertske vlade Kantona Sarajevo, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 14:43h

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je izjavila da je Kolegijum kantonalne skupštine prihvatio sva četiri zaključka Plenuma građana Sarajeva koji su mu uručeni početkom ove sedmice.

Plenum građana je zatražio hitno formiranje nestranačke ekspertske vlade Kantona Sarajevo, reviziju plata i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom.

Traženo je i da se izvrši revizija privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo, te da se uspostavi nezavisna komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, kada su tokom demonstracija u Sarajevu spaljene tri zgrade javnih institucija.

Građani su pozvali predstavnike Kolegijuma Skupštine Kantona Sarajevo da im večeras u 17.30 u sarajevskom Domu mladih na novoj sjednici plenuma, potvrde da su prihvaćeni zahtjevi demonstranata.

U međuvremenu, građani Sarajeva nastavili su i danas proteste 15. dan zaredom ispred Predsjedništva BiH, tvrdeći da neće odustati od protesta sve dok svi ciljevi ne budu ispunjeni, a tiču se smjene vlasti na svim nivoima u Federaciji BiH.

Demonstrantima su se pridružili radnici Holidej Ina, Hidrogradnje, Feroelektra, Zio 84 i drugih preduzeća koja su propala ili su pod stečajnim postupkom.

Građani su i danas blokirali glavnu gradsku saobraćajnicu u centru grada, a za sjutra su najavili blokadu saobraćaja u cijelom Sarajevu. Protesti se danas održavaju u Zenici, Bugojnu i drugim gradovima u BiH.

Galerija

Bonus video: