Tači: Od sljedeće godine imaćemo Oružane snage Kosova

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga istakla je da se "17. februara obilježava istorijski dan za državu Kosovo"
16 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 19:53h

U centru Prištine u ponedjeljak je povodom šeste godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, održan marš pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK), a kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će BSK dogodine postati Oružane snage Kosova, javili su beogradski mediji.

"Ovo će biti posljednji marš BSK na obilježavanju godišnjice nezavisnosti Kosova. Od sljedeće godine ta će institucija biti poznata kao "Oružane snage Kosova", rekao je Tači pred pripadnicima BSK i kosovske policije, istakavši da će te snage preuzeti "punu odgovornost u oblasti bezbjednosti", što podrazumijeva i spremnost i sposobnost da očuvaju "suverenitet i teritorijalni integritet zemlje".

Jahjaga: Još se mnogo mora uraditi

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga istakla je da se "17. februara obilježava istorijski dan za državu Kosovo", ocijenivši da je "razdoblje neprijateljstva na Balkanu prošlost" i da je "sada vrijeme za integraciju u evropske strukture".

Kosovska predsjednica je prema izvještajima beogradskih medija, istakla da ima još mnogo posla na stvaranju pravne države, koja će obezbijediti red i mir u svakom dijelu Kosova.

Bezbjedonosne snage Kosova na današnjem maršu u Prištini (foto: Reuters)

U Beogradu su tokom dana izostala službena reagovanja na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, izuzmu li se ocjene Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, te izjava ministra zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina da je srpska vlada "ostvarila sve što je obećala vezano za Kosovo i da nijednog trenutka nije ugrozila nacionalni interes".

Vulin, čiji je Pokret socijalista dio koalicije uz srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića, ovu je ocjenu naglasio na predizbornom skupu u Bačkoj Palanci, poručivši kako će "vrijeme pokazati koliko je uspješna bila politika vlade" na Kosovu.

U povodu godišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti u ponedjeljak se oglasila DSS Vojislava Koštunice, ocjenom da pokušaj stvaranja nezavisne države Kosovo nije uspio uprkos podršci EU i SAD.

Portparol DSS, Petar Petković istakao je da je "i pored svih napora EUa i SAD da se stvori nezavisna država Kosovo", to bio "neuspješan pokušaj" i poručio da je "srpski narod na Kosovu , uprkos nasilju kojem je izložen, čuvar srpske državnosti".

Galerija

Bonus video: