I danas protesti u Sarajevu, okupljeni traže ostavke političara

Oko hiljadu nezadovoljnih građana Sarajeva koji su učestvovali na plenumu održanom u petak za sada su uspjeli da formulišu nekoliko zahtjeva
79 pregleda 0 komentar(a)
Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2014. 14:13h

Oko dvije stotine demonstanata i danas se okupilo u centru Sarajeva blokirajući saobraćaj kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji i nastavili da insistiraju na ostavkama političara.

Odazivajući se pozivu za nastavak demonstracija upućenom sa sastanka "Plenuma građana i građanki Sarajeva" održanom u petak veče, poslije 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH okupila se šarolika masa u kojoj je bilo mlađih osoba, sredovječnih ljudi te penzionera, ali i roditelja s djecom.

Neki od njih na rukama su nosili žute trake a mogla su se čuti pojašnjenja kako one simbolizuju želju za promjenama. Glavni zahtjev koji je u subotu istican uz zvuke zviždaljki bio je onaj za ostavkama političara na svim nivoima vlasti.

Oko hiljadu nezadovoljnih građana Sarajeva koji su učestvovali na plenumu održanom u petak za sada su uspjeli da formulišu nekoliko zahtjeva čije usvajanje i sprovođenje očekuju od zastupnika u skupštini Sarajevskog kantona.

Traži se što brže uspostavljanje nove kantonalne vlade koja bi bila sastavljena od nestranačkih osoba, smanjenje plata i drugih primanja političara u kantonalnoj vlasti, revizija privatizacije te uspostvljanje posebneg tijela koje bi istražilo zbivanja od 7. februara kada je u protestima zapaljeno sjedište kantonalne vlade ali i zgrada Predsjedništva BiH.

Bonus video: