BiH: Nastavljaju se protesti u više gradova

Radnici mirnim protestom iskazuju nezadovoljstvo radom pravsudnih institucija zbog neprocesuiranja odgovornih za "kriminalnu privatizaciju"
14 komentar(a)
Protesti u Sarajevu, Foto: Reuters
Protesti u Sarajevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2014. 12:08h

U više gradova BiH od jutros su nastavljeno protesti građana.

Pred zgradom kantonalnog Suda u Tuzli okupilo se nekoliko stotina radnika privatizovanih tuzlanskih firmi koje su nakon privatizacije prestale da rade: Polihem, Poliolhem, Dita, Livnica, Tuzla kvarc, Tuzla putevi...

Radnici mirnim protestom iskazuju nezadovoljstvo radom pravsudnih institucija zbog neprocesuiranja odgovornih za "kriminalnu privatizaciju".

U Zenici je juče formirani Plenum građana pozvao "sve građane, obespravljene radnike, nezaposlene, penzionere, invalide i druge kategorije stanovnika" da se priključe protestima na gradskom trgu, ispred zgrade Opštine Zenica i vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Popodne će biti održana prva sjednica "Plenuma građana i građanki Sarajeva" koji je sazvala neformalna grupa na kojem bi stanovnici tog grada trebalo da pokušaju da usaglase mjere za prevazilaženje nakon ostavke premijera Kantona Sarajevo.

Građani zahtijevaju ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića i entitetske vlade, ali i revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine i zdravstveno osiguranje za sve, što su samo neki od zahtjeva demonstranata.

Za danas je najavljen nastavak demonstracija u Sarajevu, Čeliću, Brčkom, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama i drugim gradovima u BiH.

Bonus video: