Bunt u BiH

Ostavka Vlade Federacije i dalje glavni zahtjev

Protesti su počeli u 12 i 13 časova širom BiH - u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i drugim gradovima
10 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 19:16h

Mirni protesti i u utorak su održani u gradovima u FBiH. U gradovima gdje su smijenjene vlade u nešto manjem intenzitetu nego prethodnih dana. No, građani su bezuslovno tražili ostavke svih nivoa vlasti. Za to vrijeme oglašavaju se i lideri pojedinih stranaka, koji jedni od drugih traže da odstupe s vlasti.

U Sarajevu se okupilo više stotina ljudi, složnih u nastojanju da protestvuju dok federalna vlada ne podnese ostavku.

Demonstrantima je podijeljen letak – poziv na plenum građana Kantona Sarajevo. Četiri su napisana zahtjeva - da policija ne poduzima mjere kojima bi bile spriječene mirne demonstracije, da se o Vladi Kantona odlučuje isključivo na temelju plenuma građana, momentalna ostavka Vlade FBiH, a u četvrtom piše:"To je tek početak".

Mirni protest u Sarajevu traje i u večernjim satima. Nekoliko stotina demonstranata podijelio se u dvije grupe-jedni su ispred zgrade Predsjedništva BiH, a druga na raskrsnici u neposrednoj blizini.

Demonstracije se održavaju bez incidenata, a i većina demonstranata poziva na mirno iskazivanje nezadovoljstva. Zahtjevi ostaju isti-ostavka premijera Nermina Nikšića i kompletne Vlade FBiH.

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je na vanrednoj pres konferenciji ove stranke da se aktualna situacija u BiH vezana za prosvjede građana može prebroditi jedino održavanjem izvanrednih izbora.

Iz SDA su zatražili hitne sjednice Parlamenta BiH i Vijeća ministara, te ostavku ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, zbog, kako je rekao, "njegovog neodgovornog ponašanja".

Kako saznajemo, u Parlamentu BiH je zasjedalo nekoliko klubova stranaka koji su zatražili od kolegija domova da sazove hitnu sjednicu oba doma bh. parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Građani su protestvovali i u Zenici, Travniku, Živinicama, i u drugim gradovima. Nije zabilježen ni jedan incident

"Imamo mi školovane omladine po 20 godina na birou. Zašto oni ne bi mogli biti i u kantonu i u Predsjedništvu?!"

U Mostaru su se oglasili i predstavnici sindikata koji su upozorili da obavještajne službe nastoje skrenuti pažnju sa suštine protesta, te predstaviti demonstracije u Mostaru kao zavjeru jednog naroda protiv drugog.

"Gledajte, molim vas, koja perfidna priča. Bošnjaci govore - ide se na treći entitet. Ovi ovamo idu na priču - ovo je borba protiv županija, da se razvlasti Hrvate. Juče sam slušao medije RS cijeli dan, kažu ovo je borba protv RS. Pa ovdje ne zna se više, lud, zbunjen, a niko nema normalan", kaže predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH Josip Milić.

U Tuzli plenum građana zasjeda svakodnevno. U posljednja dva dana već su nametnuta neka imena eventualnih kandidata za novog mandatara, no članovi plenuma kažu kako su to pokušaji da se obezvrijedi borba građana da zaista dobiju ekspertnu vladu:

"U suštini volio bih vidjeti hrabru osobu koja će se uhvatiti u koštac sa kriminalom".

U Brčkom je 500 građana protestvovalo tražeći, između ostalog, hitno obezbjeđivanje sredstava za pomoć socijalno najugroženijima.

Građani su protestvovali i u Zenici, Travniku, Živinicama, i u drugim gradovima. Nije zabilježen ni jedan incident.

Galerija

Preporučujemo za Vas