Ešton: Vrijeme je da lideri u BiH da počnu da rješavaju probleme

"Najvažnije je da se političko rukovodstvo u BiH uhvati u koštac ne samo sa političkom, već i ekonomskom situacijom i stvarnim problemima građana"
5 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ketrin Ešton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2014. 08:47h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton poručila je da je vrijeme da lideri u Bosni i Hercegovini (BiH) počnu da rješavaju nagomilane socijalne i političke probleme.

"Najvažnije je da se političko rukovodstvo u BiH uhvati u koštac ne samo sa političkom, već i ekonomskom situacijom i stvarnim problemima građana. Ima puno lidera u BiH, vrijeme je da pokažu liderstvo i mi ćemo ih podržati", kazala je Ešton.

Ministri spoljnih poslova EU u Briselu su u ponedjeljak veče, osim krize u Ukrajini i Siriji, raspravljali i o situaciji u BiH, prenosi RTS.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg kazao je da su događaji u Bosni "poziv na uzbunu za nas u EU i međunarodnoj zajednici".

"Treba da usmjerimo više napora i pomognemo BiH da napreduje ka članstvu u EU i NATO i izbjegne stagnaciju", rekao je on.

Sastanku su prisustvovali i ministri država kandidata za članstvo, a srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je da Srbija čini sve da pomogne stabilnost u okruženju.

"Nama je u prvom planu da region bude stabilan i da može da se koncentriše na razvoj, a ne da se proizvode politički problem i razne zapaljive situacije", istakao je Mrkić.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić založila se za poseban pristup BiH, koji bi omogućio da i ta država napreduje u evropskim integracijama.

"Umjesto da se čeka da se riješe sva politička pitanje, važno bi bilo da proces počne i da se unutar njega rešavaju specifične teme", navela je ona.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja još nije ni podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Bonus video: