Bakir Izetbegović negira da je bilo pritisaka iz EU

Izetbegović je uvjeren da iza posljednjih događaja u BiH, prije svega, stoji opravdano nezadovoljstvo naroda, ali i da je naknadno "taj socijalni bunt zloupotrijebljen"
59 pregleda 15 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Flickr
Bakir Izetbegović, Foto: Flickr
Ažurirano: 11.02.2014. 08:38h

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović negira da je bilo ko iz EU na njega vršio pritisak da prihvati rješenja koja vode uspostavljanju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH.

Naprotiv, Izetbegović kaže da će braniti jedinstvo države kako bi BiH ostala cjelovita.

Reagujući na poruku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je, u nedjelju u Beogradu nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će kada se međunarodna zajednica zamori situacijom u BiH, biti bitno samo ono što funkcioniše, a u ovom trenutku to je RS, Izetbegović je za agenciju Anadolija rekao da se "neće odavde iznijeti pedalj ove zemlje u kojoj su patrioti prošli takve patnje".

"Imamo 500 masovnih jama, Srebrenica, Tomašica... Može ponijeti ono što mu, odlazeći iz zemlje, bude na đonovima. Toliko može iznijeti. Znaju to stranci, znaju to svi u ovoj zemlji”, rekao je Izetbegović u intervjuu za agenciju Anadolija, koji prenosi banjalučki portal “Nezavisnih novina”.

U svemu tome najčudnije mu je, kaže, ponašanje ministra bezbjednosti Fahrudina Radončiha za koga je rekao da je “bogataš koji priča protiv bogataša”

U svemu tome najčudnije mu je, kaže, ponašanje ministra bezbjednosti Fahrudina Radončiha za koga je rekao da je “bogataš koji priča protiv bogataša”.

Spočitao je Radončiću da “potpiruje sukobe”.

Prema riječima Izetbegovića, Radončić govori da demonstranti imaju pravo, da policija ne treba da koristi silu.

"Dakle, on je čovjek koji je imao neke veze s kriminalcima, a u isto vrijeme priča protiv kriminalaca!", smatra Izetbegović i dodaje da ne može da se dokuči šta je on - "predsjednik je stranke čiji članovi potpiruje ove demonstracije, vlasnik je "Dnevnog avaza", jedan bogataš koji ima tornjeve...”.

Smatra da je Radočić bio dužan da koordinira rad policijskih tijela.

“Ovo stanje je bilo kao da je neko ispustio poluge. Jedna ćutnja, pasivnost policije. Osjećali su se pasivizirano, destimulisano, obeshrabreno ljudi u policiji… Jer, ona nema glavu ili ta glava daje impulse koji su kontradiktorni i negativni", kaže Izetbegović.

Za vrijeme sukoba bio je, kaže, na vezi sa ministrom spoljnih poslova Turiske Ahmetom Davutogluom.

“Mi od očekujemo od prijatelja i braće u Turskoj da pomažu jedinstvu BiH”, rekao je Izetbegović dodavši da je Turska jaka i da, kako je rekao, ima dobre veze i u Zagrebu i u Beogradu.

Radončić neobaviješten

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić tvrdi da tokom rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH, u petak, nije raspolagao ni sa jednom relvatnom informacijom.

"Čak i ovih dana u vrlo dramatičnim dešavanjima ne dobijam ni jedan operativni podatak, od bilo koje naše agencije za sprovođenje zakona, policije ili obavještajne službe, niti su oni to po zakonu obavezni"

"Čak i ovih dana u vrlo dramatičnim dešavanjima ne dobijam ni jedan operativni podatak, od bilo koje naše agencije za sprovođenje zakona, policije ili obavještajne službe, niti su oni to po zakonu obavezni", precizira Radončić.

Upitan šta je po definiciji napad na državu i da li je to upad u zgradu državnog Predsjedništva, napad na policiju koje u tom trenutku morao da reaguje, Radončić kaže:

"A šta ako vam kažem da ovo nije napad na državu nego odbrana države. Nije napad na državu ako su srušene dvije kancelarije u Predsedništvu”, rekao je Radončić.

Država je, dodaje, mnogo ozbiljnija stvar.

“Ovo su socijalne pobune, ovo je revolt građana i ovo nije udar na ustavno-pravni poredak. Niko nije tražio ukidanje Bosne i Hercegovine, nego njeno spašavanje od loše vlasti", naveo je ministar bezbjednost i lider Saveza za bolju budućnost (SBB).

Bonus video: