Evakuisano Predsjedništvo BiH, U Mostaru novi protesti, uprkos zabrani

Skup demonstranata koji je, putem društvenih mreža, bio najavljen u podne pred zgradom Federalne Vlade u Sarajevu, ali još nije počeo
24 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 13:05h

Svi zvaničnici i zaposleni Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su nešto prije 12 sati napustili zgradu u centru Sarajeva u kojoj je sjedište bh. državnog vrha, piše Al Džazira.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović su u jutarnjim satima došli na posao, ali su na preporuku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zgradu napustili uoči očekivanog okupljanja demonstranata.

U direkciji su procijenili kako je u postojećim okolnostima nemoguće garantovati sigurnost državnom vrhu.

U zgradu su poslati pripadnici interventne policije kako bi je štitili od mogućih novih upada.

Još jedna ostavka u BiH: Ljudi su opravdano na ulici, narodu je dogruhalo >>>

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uopće se nije pojavio na poslu.

Evakuisan je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, te i svi ostali zaposleni. On je potvrdio da će se tokom dana sastati s ostalim federalnim zvaničnicima i policijskim čelnicima kako bi razgovarali o sigurnosnom stanju u Federaciji.

Skup demonstranata koji je, putem društvenih mreža, bio najavljen u podne pred zgradom Federalne Vlade u Sarajevu, ali još nije počeo.

Zgradu osiguravaju pripadnici specijalne policije.

Nove demonstracije u Sarajevu najavila je neformalna grupa koja ih je organizovala i u nedjelju, a njihov osnovni zahtjev trenutno je ostavka Vlade Federacije BiH.

Uprkos policijskoj zabrani nekoliko stotina građana se okupilo danas u 13 sati na Španskom trgu u Mostaru, gdje se održava novi protest.

Danas u Mostaru, Foto: Bljesak.info

Protest je ranije odgođen jer nije prijavljen MUP-u, pa su građani pozvani da u utorak dođu u omladinsko-kulturni centar "Abrašević", gdje će se održati plenum građana Mostara i donijeti zajednički zahtjevi koji bi bili upućeni vlasti.

Galerija

Bonus video: