Još jedna ostavka u BiH: Ljudi su opravdano na ulici, narodu je dogruhalo

Lipovača je četvrti premijer koji je podnio ostavku nakon talasa februarskih demonstracija širom Federacije BiH
66 pregleda 11 komentar(a)
Sarajevo neredi, Bosna neredi, Foto: Reuters
Sarajevo neredi, Bosna neredi, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2014. 09:26h

Nakon Seada Čauševića iz Tuzlanskog kantona, Muniba Husejnagića iz Zeničko-dobojskog, te Suada Zeljkovića iz Sarajevskog kantona, premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je četvrti premijer koji je podnio ostavku nakon talasa februarskih demonstracija širom Federacije BiH, prenosi Al Džazira.

Lipovačinu ostavku kantonalna Skupština je u ponedjeljak sat iza ponoći na vanrednoj sjednici prihvatila sa 24 glasa „za“ i nijednim "protiv". Pet poslanika nisu glasali.

Usvojen je zaključak da predstavnici stranaka u Skupštini USK u narednih 10 dana usaglase predlog kandidata za novog premijera USK. Ostavci je prethodila višesatna rasprava koja ja protekla u mučnoj atmosferi, prenosi Anadolija.

Predstavnici organizacije „Bosansko proljeće“, koji su inicirali vanrednu sjednicu, kao i predstavnici boračkih udruženja dali su svojevrsne garancije da će protesti biti obustavljeni, te da neće biti novog nasilja u tom djelu BiH.

Prije napuštanja sale, premijer u ostavci Hamdija Lipovača je rekao kako daje svoj mandat na raspolaganje Skupštini USK, koja mu ga je i dala, ali da će obavljati svoju dužnost „u tehničkom mandatu“ do izbora nove vlade, jer „neće pristati na haos“.

Još je poručio da je „vrijeme za širok patriotski blok, jer se nemiri ne dešavaju u Republici Srpskoj i gradovima sa hrvatskom većinom, već samo među Bošnjacima, a kako bi se dokazalo da su oni problem u funkcionisanju zemlje“.

"Mandat dajem većini građana koje poštujem i koji su opravdano bili na protestima, jer je narodu dogruhalo, ali ne dajem mandat huliganima. Nisam podvio rep i otišao u prvim danima protesta“, rekao je Lipovača i, uz riječi „neka živi Bosna i Hercegovina“, napustio Skupštinu USK.

Osim četvorice premijera, ostavku je dao i ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenta, te je ponudio načelnik opštine Novi Travnik Refik Lendo, a učinio je to i Himzo Selimović, direktor Direkcije za policijsku koordinaciju BiH, piše Al Džazira.

Nove demonstracije u podne

Za danas su najavljene demonstracije i policija Kantona Sarajevo će se ponašati u skladu s tim kako se bude razvijala situacija na terenu, potvrdio je Agenciji Fena ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Najavio je kako MUP Kantona Sarajevo "ima svoj plan i aktivnosti i ponašaće se kako bude razvoj situacije na terenu".

Demonstranti su najavili i danas okupljanje na ulicama Sarajevo od podneva.

Demonstracije je najavila neformalna grupa građana koja se na ulicama glavnog grada okupila u nedjelju tražeći puštanje na slobodu osoba pritvorenih protekle nedjelje. Glavni je zahtjev ostavka Vlade Federacije BiH.

Bonus video: