Stjepan Mesić za situaciju u BiH okrivljuje Dejtonski sporazum

Dejtonski sporazum je, kaže Mesić, prekinuo krvavi rat, al i je i voljom njegovih kreatora postao ključna prepreka na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu
83 pregleda 80 komentar(a)
Stipe Mesić, Foto: Printscreen(YouTube)
Stipe Mesić, Foto: Printscreen(YouTube)
Ažurirano: 09.02.2014. 13:57h

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kaže da sa zabrinutošću prati zbivanja u susjednoj BiH posljednjh dana.

On tvrdi da razumije razočaranje građana, ali da nasiljem ne mogu ništa da mijenjaju, već da je nužno promijeniti, kako kaže, tzv. Dejtonski sporazum o ustrojstvu BiH.

"Razumijem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojem su se našli, izašli na ulice. Razumijem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigdje ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići", navodi se u saopštenju iz kabineta bivšeg predsjednika Hrvatske.

Za, kako navodi, tzv. Dejtonski sporazum, čije donošenje smo svojevremeno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, kaže da je voljom njegovih kreatora postao ključna prepreka na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu.

Tvrdi da, iako Dejtonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovog nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo.

"Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Dejtona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutrašnjim ustrojstvom bitno različitim od današnjeg"

On je upozorio da su građani BiH tretirani isključivo kao pripadnici konstitutivnog naroda, a entiteti za koje "ne postoji ni istorijsko, ni političko utemeljenje kao neprolazna vrijednost", iako je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

"Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Dejtona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutrašnjim ustrojstvom bitno različitim od današnjeg", naglasio je bivši predsjednik.

On je ocijenio da su "nemiri posljednjih dana bili žuti karton i da ne treba čekati da ulica ispostavi i crveni karton, jer će tada biti kasno".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

Bonus video: