Krivična prijava zbog skidanja šaljivog snimka s Vučićem

“Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmjene sadržaja na internetu”
51 pregleda 15 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Screenshot
Aleksandar Vučić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.02.2014. 14:25h

Šer fondacija (SHARE) podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih za uklanjanje sa interneta šaljivih video snimaka u kojima je u glavnoj ulozi bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Fondacija je u saopštenju za javnost navela da će krivičnu prijavu podnijeti zbog pokušaja cenzure na internetu, i to protiv odgovornih lica u kompaniji Matrikon (Matricon), po čijoj su prijavi uklanjani “politički nepodobni” sadržaji sa internetskih platformi tokom prethodnog vikenda, prenosi Beta.

“Cilj nam je da se utvrdi odgovornost za pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmjene sadržaja na internetu”, navodi se u saopštenju.

Ta kompanija je ovlašćeni predstavnik za teritoriju Srbije bugarske kompanije registrovane u Austriji KVZ mjuzik (Music).

Šer fondacija je najavila i da će podnijeti Zahtjev za informacije od javnog značaja Radio-televiziji Srbije, kako bi se utvrdila eventualna odgovornost javnog servisa u ovom slučaju.

Šaljivi video snimci sa Aleksandrom Vučićem u glavnoj ulozi tokom nevremena u Feketiću, brzo su nestajali sa interneta.

Iako je na njima bilo jasno naznačeno da je autor RTS, čime njihova autorska prava ni na koji način nisu bila povrijeđena, snimci su povučeni zbog navodnog kršenja autorskih prava, navodi Šer fondacija.

Dodaju se da se fondacija odlučila za podnošenje krivične prijave jer smatra da je ovo bitka za internetsku slobodu i za internetsku kulturu.

Šer fondacija je objasnila da joj je namjera da ukaže na slobodu korišćenja dela zaštićenih autorskim pravima u svrhe parodije i satire, kao legitimnog načina izražavanja mišljenja.

“Naš cilj nije da učestvujemo u dnevno-političkim medijskim aferama. Za nas su akteri nebitni. Ono što želimo jeste da kroz analizu i pokretanje postupka stvorimo pravni okvir koji će zaštititi internetsku kulturu od bilo kakvog budućeg pokušaja da se ona cenzuriše, sankcioniše ili uguši”, piše u saopštenju.

Bonus video: