Hrvatska: Linić ponudio mandat Milanoviću

U središtu afere našao se pošto su mediji otkrili da je njegov pomoćnik iskoristio položaj tako što je od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobio povlašćeni kredit
1 komentar(a)
Slavko Linić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Slavko Linić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 04.02.2014. 12:12h

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić ponudio je svoj mandat na raspolaganje pošto je premijer Zoran Milanović od njega tražio da smijeni pomoćnika Branka Šegona, piše danas hrvatska štampa.

Linić navodno nije ponudio neopozivu ostavku, već je uz službeni zahtjev za smjenu Šegona, odluku o ministarskom mandatu prebacio na premijera, koji je, s druge strane, poručio da je afera Šegon dodatno učvrstila vladu.

On nije, međutim, direktno rekao uživa li Linić i dalje njegovu podršku, ali je poručio da rekontrukcije vlade neće biti. Prema pisanju Jutarnjeg lista, premijer ima drugačiju logiku - ako ministar smatra da treba otići, onda treba da podnese ostavku.

Ministar finansija jedan je od najuticajnijih kadrova vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) na čijem je čelu upravo Milanović, ali i u istraživanjima javnog mnenja jedan od najbolje ocijenjenih ministara.

U središtu afere našao se pošto su mediji otkrili da je njegov pomoćnik iskoristio položaj tako što je od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobio povlašćeni kredit.

Linić je od početka afere odbijao da smijeni Šegona sve dok to od njega putem medija nije zatražio premijer. Nedavno je otvorena još jedna afera neprijatna po vladajuću stranku. Najkontrovezniju političarku vladajuće koalicije, sisačko-moslovačku županicu Marinu Lovrić-Merzel, bivša službenica optužila je u medijima za korupciju.

Lovrić-Merzelova smatra da je riječ o političkom napadu njenih protivnika. Marina Lovrić-Merzel je kuma aktuelnog ministra finansija, koji je, prema pisanju medija, već godinama štiti.

Njeno ime nedavno se našlo u centru joss jedne afere, jer je kao načelnica jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija kupila luksuzni automobil marke "audi", koji je potom pod pritiskom javnosti vratila.

Bonus video: