Dodik: Ostaćemo u BiH dok svi ne shvate da je neodrživa

Govoreći od Dejtonskom sporazumu, Dodik je ocjenio da je taj dokument miniran od međunarodne zajednice koja je lokalnim snagama nametala rješenja
57 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.02.2014. 12:42h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne želi da osnuje nikakvu izolovanu RS, već će ostati u BiH "dok svi ne shvate da ona nije održiva".

"Mi ćemo ostati u BiH dok svi ne shvate da ona nije održiva", naglasio je Dodik za bečki list "Standard".

Na konstataciju da Srbija, koja je započela pristupne pregovore sa EU sada mora slijediti stav 28 zemalja članica prema BiH, Dodik je kazao da RS nema problema s tim, i da je zainteresovana za Srbiju koja bi bila integrisana u EU.

Srbija, koja bi bila u potpunosti integrisana u EU, ne bi samo primjenjivali ideje Unije već bi učestvovala i u njihovom stvaranju, rekao je lider RS.

Dodik je izrazio uvjerenje da je BiH iluzija, neodrživo društvo, te dodao da su strani političari širom svijeta donosili odluke u vezi sa BiH na osnovu utisaka koje su stekli u trenutku zapostavljajući činjenicu da u BiH ne postoji interni konsenzus.

"Brojne intervencije visokog predstavnika nisu stvorile održivi sistem. Ovo nije propala država zbog nas, nego propala država međunarodnih pokrovitelja. Ima mnogo međunarodnih političara koji nas za to krive. To, međutim, može doći samo od onih ljudi koji ne znaju situaciju. Mi Srbi tu Bosnu nismo željeli od samog početka. Postoji jedna grupa stranaca koji sjede u Sarajevu i primaju velike plate, koji šalju svoje izvještaje", rekao je Dodik.

Govoreći od Dejtonskom sporazumu, Dodik je ocjenio da je taj dokument miniran od međunarodne zajednice koja je lokalnim snagama nametala rješenja, a da su zaboravljene sve vrijednosti demokratskog Zapada.

"BiH kakva je stvorena Dejtonom, za nas je bila prihvatljiva, ali Bosna koja je stvorena političkom silom visokog predstavnika je neprihvatljiva", podvukao je on dodajući da je visoki predstavnik nametanjem zakona promijenio suštinu sporazuma i to tera RS u nezavisnost.

Bonus video: