B92: Boris Tadić više nije član Demokratske stranke

Tadić je odlučio da napusti DS zbog neslaganja sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom.
255 pregleda 6 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: EPA/Paul Klieven
Boris Tadić, Foto: EPA/Paul Klieven
Ažurirano: 30.01.2014. 16:48h

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) napustio je stranku koju je vodio od februara 2004. do novembra 2012. godine.

Tadić je odlučio da napusti DS zbog neslaganja sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom.

"Odluku sam donio zato što se u politički blok DS vraćaju ljudi koji su joj donijeli epitet aferaške i korupcionaške stranke. Odluka nije protiv članova DS, već zbog njih, i njima poručujem da je Srbiji potrebna nova demokratska stranka", rekao je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije naveo je da bi ta nova stranka "obavila svoju misiju modernizacije Srbije i misiju uspostavljanja trajnog mira na Zapadnom Balkanu", ali nije potvrdio da će on učestvovati u njenom formiranju.

"O svom političkom djelovanju i eventualnu odluku o izlasku na predstojeće izbore donijeću narednih dana", rekao je Tadić i dodao da se "mjesecima nije sreo sa ljudima koji se pominju o priči o tom novom bloku".

Tadić je obrazložio odluku o napuštanju DS objasnio riječima da se stranka godinama suočava sa "sintagmom o žutim lopovima" koja postoji u javnosti, a da su za takav teret zaslužne "afere i pogrešne privatizacije iz vremena vlade Zorana Živkovića, sa čijom Novom strankom DS sada pregovara".

"Gubili smo snagu za politički proces i poverenje građana upravo zbog tih afera. U tome nikakvog udela nisam imao, a plaćao sam političku cenu. Danas vidim da novo rukovodstvo DS želi u nove izbore sa ljudima koji su stranku vodili ka izbornom cenzusu", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da tako demokrate sada idu na izbore sa negativnim nasljeđem i rekao da je zbog toga odbio mesto u izbornom štabu.

"Danas bolje razumijem izjavu predsjednika DS Dragana Đilasa da mu nije potrebna podrška na ovim izborima", rekao je Tadić.

Tadić je rekao i da ne želi da bude deo stranke koja ispred politike stavlja lične interese.

"Nosio sam taj teret, ali ne želim to ponovo. Neću da preuzimam odgovornost za lično bogaćenje pojedinaca, kontakte sa tajkunima, za biznis ponašanje, koji su karakterisali DS u to vreme. Neću da budem član organizacije u koju će se uključiti Cane Subotić ili Beba Popović. DS sada učestvuje u pregovorima sa onima koji su nas nazivali mafijašima, kriminalcima, kada smo mi vodili najveću borbu protiv organizovanog kriminala, vodili borbu protiv međunarodnih gangova, kada smo prvi put uspostavljali pravni sistem u zemlji", rekao je Tadić.

Tadić je nakon obraćanja novinarima rekao "Vidimo se u nekom drugom filmu", što je izgovorio i kada je izgubio na izborima 2012. godine.

Boris Tadić na nedavnoj maratonskoj sjednici GO DS-a nije dobio podršku jer je većina članova glasala za Dragana Đilasa.

Tadić je tada tada rekao je nezadovoljan odlukom stranke.

Bonus video: