Prvi susret Mladića i Karadžića u javnosti nakon rata

Zastupnici Radovana Karadžića su naveli da su svjesni Mladićevog stanja, ali da smatraju da je njegovo svjedočenje veoma važno
13 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 13:35h

General Ratko Mladić je poslije kratke prepirke sa sudskim vijećem Haškog tribunala položio zakletvu i pristao da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, ali je kasnije ipak odbio insistirajući da pročita pripremljenu izjavu.

To je prvi susret dvojice lidera bosanskih Srba u javnosti od kraja rata u BiH.

Sud je odbio zahjtev Mladićevog advokata da se spriječi svjedočenje iz medicinskih razloga. Svjedočenje počinje sa malim zakašnjenjem, jer je proglašena pauza nakon što je Mladić zatražio od čuvara da mu donesu zubnu protezu koju je zaboravio u svojoj ćeliji, javlja B92.

Advokat Branko Lukić je zatražio da Mladić ne svjedoči zbog narušenog zdravlja i naveo da se u suprotnom krše njegova ljudska prava, pravo da se ne samooptužuje, pravo na ćutanje, ali je sudsko vijeće odbilo taj zahjtev.

Lukić je naveo da njegov klijent nije u stanju da svjedoči jer ne razlikuje fikciju i istinu, ali je sudsko vijeće navelo da je "ustanovilo da zabrinutost zbog zdravstvenog stanja nije tolika da mu onemogući svjedočenje" i poručilo da će Mladiću biti pružena sva medicinska pomoć, ako se ukaže prilika.

I zastupnici Radovana Karadžića su naveli da su svjesni Mladićevog stanja, ali da smatraju da je njegovo svjedočenje veoma važno.

"Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svjedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svjedočenje. On se tako bori ne samo za slobodu, već i za kontiunitet Republike Srpske", naveli su oni.

Mladić je nakon prepirke pristao da pročita zakletvu i zatražio da pročita pisanu izjavu koju je sinoć sastavio, a kada mu je Karadžić na početku ispitivanja ponudio da to učini, sudsko vijeće je navelo da to nije u skladu sa pravilima.

"Ovaj sud ne podnosim, niti priznajem, ali neću da propadne suđenje"

Mladić je prvo odbio da položi zakletvu, rekao da mu je savjest čista i naveo da ne priznaje Haški tribunal, nazivajući ga "satanskim", a zatim je od predsjedavajućeg sudije O-Gon Kvona zatražio da pročita napisanu izjavu.

"Ja ovaj sud ne podnosim niti priznajem, ne mogu pred njim da svjedočim... ali očigledno ste dotjerali cara do duvara. Molim vas da mi date mogućnost, uz svo uvažavanje gospodina predsjednika Karadžića, njegovih napora, koje je činio i koje čini za spas našeg naroda, a kako ne bih volio da propadne suđenje, da me saslušate, imam sedam napisanih strana. Ja bih to pročitao, pa mogu da se zakunem", rekao je Mladić, koji je zatim rekao da je Tribunal "satanski sud, NATO tvorevina, i sudi ljudima zato što su Srbi".

Predsjedavajući sudija ga je potom prekinuo i upozorio da ga može teretiti za nepoštovanje suda, ukoliko nastavi i ne položi zakletvu.

Mladić je tada ipak pročitao zakletvu, poručio sudiji da "ne bude nervozan, jer zna da i u Koreji druga, alarmantna zvona zvone" i zatražio da mu donesu zube.

"Nisu ovo neka dokumenta, već moja izjava koja će vas svakako zanimati", rekao je Mladić.

Prvi susret ratnih lidera

Današnji susret Karadžića (68) i Mladića (70) je njihov prvi susret od rata u BiH.

Haški tribunal im obojici, u odvojenim procesima, sudi po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Galerija

Bonus video: