PROVEO 21 GODINU U OBAVJEŠTAJNOJ SLUŽBI

Ovako je psihijatar iz CIA prije par godina opisao Vučića

U agenciji je osnovao i upravljao Centrom za analizu ličnosti i političkog ponašanja, koji je omogućio procjene međunarodnih državnika kako bi se predsjednik SAD i visoki zvaničnici mogli što bolje pripremiti za susrete na raznim samitima i sastancima
540 pregleda 22 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.08.2018. 15:21h

Profesor psihijatrije, političke psihologije i međunarodnih poslova Džerold M. Post proveo je 21 godinu svoje karijere radeći za CIA.

U toj je agenciji osnovao i upravljao Centrom za analizu ličnosti i političkog ponašanja, što je jedinica koja je omogućila procjene međunarodnih državnika kako bi se predsjednik SAD i visoki zvaničnici mogli što bolje pripremiti za susrete na raznim samitima i sastancima.

Nakon što je okončao karijeru u CIA, počeo je predavati na Univerzitetu Džordž Vašington, a izdao je i nekoliko knjiga. Jedna od njih je i Narcizam i politika: Snovi o slavi, u kojoj je pisao o profilima brojnih svjetskih zvaničnika.

Kako prenosi Al Jazeera, on je u svojoj knjizi svjetske lidere podijelio u nekoliko grupa, a magazin Newsweek je u svom srpskom izdanju analizirao najbrojniju kategoriju lidera koji žele uspjeti i imaju ogroman osjećaj samoljublja.

"Grandiozne fantazije i unutrašnja praznina"

U toj kategoriji tako su se našli tadašnji predsjednik SAD Barak Obama, predsjednik Rusije Vladimir Putin, ali i tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Značajan aspekt ovog tipa ličnosti na vlasti predstavlja način na koji pokušavaju zadovoljiti svoje psihološke potrebe. Primarni cilj je steći priznanje, popularnost i slavu. Ta težnja za priznanjem proizlazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, snažne ambicije i grandioznih fantazija. Pokretački poriv koji leži u pozadini ove potrage je, međutim, unutrašnja praznina i nesigurnost u pogledu vlastitog identiteta. Neki autori pišu i o 'kompleksu Nobelove nagrade' kao potrazi za priznanjem", napisao je Post.

"Prisutna je sklonost iskorišćavanju drugih, uz zanemarivanje njihovih potreba i osjećaja. Okružuju se obožavateljima od kojih očekuju divljenje i laskanje. Vjerni sljedbenik može biti odbačen kad više nije od koristi jer je cijenjen samo kao netko ko osigurava psihološku hranu, stalni priliv laskanja i divljenja…", dodao je.