Za Šarićem će tragati sve američke službe?

Kingpin ili Zakon o označavanju stranih narkobosova usvojen je u američkom Kongresu 1996, kako bi se spriječio upliv prljavog novca na američko tržište
22 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 16:02h

Ukoliko se Darko Šarić nađe na listi Kingpina, za njim će tragati sve američke sve američke obavještajne i bezbjednostne službe, kaže Marko Nicović.

Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policije izjavio je za Tanjug da će ako se odbjegli narko bos iz Pljevalja nađe na toj listi, odnosno na udaru američkog Zakona o stavljanju stranih narko bosova na crnu listu, za njim će tragati sve američke obavještajne i bezbjednostne službe do njegovog hapšenja.

Nakon pisanja pojedinih beogradskih medija da bi Šarić ukazom predsjednika SAD Baraka Obame mogao uskoro da dospije na listu Kingpina, Nicović objašnjava da će to značiti da je pljevaljski narko bos interesantan prije svega za nacionalnu bezbjednost SAD.

Američke službe svuda u svijetu će se angažovati i sarađivati i sa drugim obavještajnim službama, a biće angažovana i specijalna tehnika od satelistkog praćenja, snimanja, prisluškivanja

Američke službe svuda u svijetu će se angažovati i sarađivati i sa drugim obavještajnim službama, a biće angažovana i specijalna tehnika od satelistkog praćenja, snimanja, prisluškivanja, napomenuo je Nicović.

"Biće praćeni i prisluškivani svi članovi njegove porodice, konrolisaće se i sva imovina, istraživaće se tokovi novca opranih para..., a to sve mnogo košta, što znači da je Šarić izuzetno interesantan američkim službama", ukazao je on.

Takođe će se, kako je dodao, istraživati i njegovo finansiranje političkih struktura za koje se sumnja da su mu pomagale ili mu pomažu u skrivanju.

Nicović je ukazao da se spisak Kingpina mahom čuva u tajnosti, ali da kada se vrši politički ili diplomatski pritisak, pošto je Šarić javno tražen kao diler kokaina, takve informacije mogu da se nađu i u javnosti kako bi se alarmirale državne i političke strukture.

Međutim, to nije slučaj kada su u pitanju teroristi ili ljudi koji peru pare za tajkune. Oni se drže u tajnosti dok se ne otkriju, jer su to ozbiljni finansijski mešetari, navodi Nicović.

Kingpin ili Zakon o označavanju stranih narkobosova usvojen je u američkom Kongresu 1996. godine, kako bi se spriječio upliv prljavog novca na američko tržište, bilo direktnim bilo indirektnim putevima.

U objašnjenju iz Bijele kuće navodi se da je njegova svrha da onemogući stranim narko dilerima i ljudima koji rade za njih pristup američkom finansijskom sistemu, i da zabrani sve trgovinske poslove i transakcije između bosova i američkih kompanija i pojedinaca.

Taj zakon ovlašćuje predsjednika SAD da preduzeme pomenute akcije kada procijeni da stranac igra značajnu ulogu u međunarodnoj trgovini narkoticima.

Beogradski "Blic" prenosi danas saznanja iz međunarodnih izvora prema kojima će predsjednik SAD Obama najkasnije za mjesec dana staviti pljevaljskog narko bosa na Kingpin listu, što znači da se kreće u konačni obračun s njim te da se očekuje njegovo skoro hapšenje.

"Blic" navodi i da se na toj listi nalazi 1.369 lica i kompanija, a među njima od juna 2012. i Naselj Keljmendi.

Bonus video: