Slovenija traži od Beograda uvid u "Titov sef"

Na osnovu popisa moglo bi se ustanoviti spada li neki predmet u okvir sukcesije, a ako ne onda bi stvar za nas bila završena, kazao je slovenački ambasador u Beogradu
70 pregleda 11 komentar(a)
tito, Foto: Topfoto.co.uk
tito, Foto: Topfoto.co.uk
Ažurirano: 11.01.2014. 18:11h

Slovenačka amabasada u Beogradu još nije dobilla nikakav odgovor na zahtjev da mu se odobri na uvid sadržaj "Titovog sefa", deponovanog u Narodnoj banci Srbije, rekao je u subotu za Slovenski radio ambasador Slovenije u Srbiji Franci But, dodavši da Slovenija ima pravo na uvid u sadržaj sefa kao "dobar gospodar".

"Slovenija je kao dobar gospodar zamolila za popis predmeta u sefu. Na osnovu tog popisa moglo bi se ustanoviti spada li neki predmet u okvir sukcesije, a ako ne onda bi stvar za nas bila završena", rekao je But, prenosi Hina.

"Neslužbeno, čini se da nekog velikog učinka neće biti", rekao je But, dodavši da neke fotografije predmeta iz sefa uglavnom sugerišu da se radi o imovini dinastičke porodice Karađorđević.

Što se tiče tzv. Titovih automobila koji se nalaze u muzeju u Bistri u Sloveniji, But je rekao da prema sukcesionom sporazumu nekadašnja društvena imovina poslije raspada nekadašnje zajedničke države pripada državi nasljednici na čijem se teritoriju zatekla i da bi se to moglo osporiti samo ako Titovi nasljednici dokažu da se radi o privatnoj imovini.

Bonus video: