Husein Hasani

Sarajlije žele spomenik uličnom čistaču cipela

Hasani je u Sarajevu umro 6. januara ove godine u 82. godini, što je izazvalo veliko žaljenje građana, koji su na mjestu gde je radio postavili cvijeće i zapalili svijeće
125 pregleda 1 komentar(a)
Husein Hasani, Foto: Treebeard31.blogspot.com
Husein Hasani, Foto: Treebeard31.blogspot.com
Ažurirano: 10.01.2014. 12:58h

Građani Sarajeva pokrenuli su peticiju da se najpoznatijem uličnom čistaču cipela u Sarajevu Huseinu Hasaniju, poznatom kao čika Mišo, podigne spomenik u centru grada.

Hasani je u Sarajevu umro 6. januara ove godine u 82. godini, što je izazvalo veliko žaljenje građana, koji su na mjestu gde je radio postavili cvijeće i zapalili svijeće.

Sarajlije smatraju da je čika Mišo legenda grada Sarajeva i da će njegovim odlaskom grad biti mnogo prazniji.

On je na ulici radio više od 60 godina, a za to vrijeme je stekao veliku naklonost građana, ali i javnih ličnosti koji su često zastajali pored Hasanija i s njim razmjenjivali mišljenje o svakodnevnim životnim temama.

Peticija s potpisima građana koja je pokrenuta da čika Mišo dobije spomenik u Sarajevu biće predata Vladi Kantona Sarajevo i opštinama Centar i Stari Grad

Čika Mišo je bio jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva i jedini poslijeratni ulični čistač cipela. Rođen je 22. decembra 1931. godine. Dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva i stan koji mu je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Čika Mišo je ostao na svom radnom mjestu i posle otvaranja prvog Mekdonalds restorana u glavnom gradu BiH prije tri godine. Na istom mjestu je počeo da radi prije 60 godina, gđe se najprije nalazila stara sarajevska prodavnica duvana, zatim restoran Ekspres, a od 2011. godine je izgrađen Mekdonaldsov restoran brze hrane.

Plašio se legendarni čistač cipela da će biti deložiran ispred luksuznog zdanja novog restorana, zbog čega je tražio potpis vlasnika franšize za Mekdonalds u Sarajevu da mu garantuje da njegovo radno mjesto neće biti razrušeno.

Gledajući redove gostiju u Mekdonaldsu, čika Mišo je često izjavljivao da bi želio da su isti toliki redovi i pred njegovom "radnjom". Od svog posla, kako je izjavio prije godinu dana, više nije mogao lagodno da živi jer "ljudi sve manje čiste cipele na ulici".

Peticija s potpisima građana koja je pokrenuta da čika Mišo dobije spomenik u Sarajevu biće predata Vladi Kantona Sarajevo i opštinama Centar i Stari Grad.

Preporučujemo za Vas