Srbija: Pregovori sa EU počeće Kosovom

Srpski tim će predstaviti koja pitanja smatra elementima dalje normalizacije odnosa sa Prištinom, t.j. ono što spada u, kolokvijalno rečeno, sporazum "Bisel 2" i "Brisel 3"
59 pregleda 0 komentar(a)
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Ažurirano: 10.01.2014. 08:39h

Šef Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je da će Beograd nastojati da što prije počne otvaranje pregovaračkih poglavlja i da očekuje da najprije bude otvoreno poglavlje 35 u kome su grupisana pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Naše je da probamo da idemo što brže u otvaranje poglavlja, ne samo da bismo ih brzo zatvorili, već s namjerom da to postane tema u našoj javnosti i za EU, a ne samo pitanje normalizacije odnosa s Prištinom", kazala je Miščevićeva u intervjuu "Politici".

Ona je istakla da očekuje da najprije bude otvoreno poglavlje 35 u kome su grupisana pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dodatna novina u poglavlju 35 je da, pored predstavnika Evropske komisije, učestvuju i predstavnici Evropske spoljne službe, koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine.

Miščevićeva je potvrdila da na skriningu 22. januara EU predstaviti koji su elementi za koje oni smatraju da treba raditi na daljoj primjeni Briselskog sporazuma. Tu je i pitanje nastavka pregovora o pravosuđu, kao i pravljenje analize šta je do sada urađeno i šta valja još uraditi.

Srpski tim će predstaviti koja pitanja smatra elementima dalje normalizacije odnosa sa Prištinom, t.j. ono što spada u, kolokvijalno rečeno, sporazum "Bisel 2" i "Brisel 3".

Tu postoje ideje o pitanjima funkcionisanja Zajednice srpskih opština na KIM, pitanju imovine, zaštite kulturnih i vjerskih spomenika, kao i pitanja u vezi sa tim što su ove godine parlamentarni izbori na KIM...

"Postoji veliki interes EU, ali i zemalja članica, da prvo budu otvorena poglavlja 23 i 24, ma koliko ona bila velika. I mi smo veoma zainteresovani da što prije počnemo veoma ozbiljno da radimo na pitanjima slobode, bezbjednosti i vladavine prava, jer je to zaista u našem najvećem interesu. Ali, tu dodajem, na primjer, poglavlje 32 koje se odnosi na kontrolu trošenja javnih finansija i u okviru kojeg moramo da napravimo veoma jasan sistem kontrole finansija, uz tehničku i finansijsku pomoć EU i uz njihova iskustva", istakla je Miščevićeva.

Ona je naglasila da srpski tim mora da ima jasnu strategiju kakvu Srbiju želimo i pod kojim uslovima želimo da ona postane članica EU i onda da znamo kada moramo da ispunimo standarde da bismo stigli do cilja.

Miščevićeva je najavila da će, pored zaštite životne sredine, poljoprivrede i energetike, među izazovnim oblastima biti i transport, regionalni razvoj i korišćenje strukturnih fondova.

Bonus video: