Mustač neće biti izručen Njemačkoj, nastupila zastarjelost

Dolazeći prije podne na sud, Mustač je na na novinarsko pitanje šta očekuje, odgovorio - "Ništa važno"
70 pregleda 2 komentar(a)
Zdravko Mustač, Foto: Jutarnji.hr
Zdravko Mustač, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 09.01.2014. 15:47h

Vanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda odlučilo je da ne izruči bivšeg čelnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti Zdravka Mustača Njemačkoj, zbog zastarjelosti, javila je HRT.

Mustač je prema evropskom nalogu za hapšenje uhapšen na Novu godinu zajedno s bivšim saradnikom Josipom Perkovićem. Njemačka traži njihovo izručenje zbog sumnje da su povezani s ubistvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Minhenu.

Anto Nobilo, koji je zastupao i Perkovića, preuzeo je i zastupanje Mustača od advokata Tomislava Antolina koji mu je bio dodijeljen po službenoj dužnosti.

Dolazeći prije podne na sud, Mustač je na na novinarsko pitanje šta očekuje, odgovorio - "Ništa važno".

Nobilo je kazao novinarima prije odluke da je pravna problematika u Mustačevom slučaju ista kao i juče u slučaju Josipa Perkovića, čije je izručenje Njemačkoj nepravosnažno odobrio zagrebački Županijski sud.

"I državno tužilaštvo je imalo isti stav kao i odbrana, da je nastupila zastarelost, i da je to prepreka za izručenje", dodao je Nobilo.

I Mustač i Perković odbacuju bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubistvom i tvrde da su žrtve neistinitog iskaza operativca Udbe Vinka Sindičića, koga su, u međuvremenu, tužili za lažno svjedočenje.

Bonus video: