Sve manji dohoci

Slovenija: Kupovna moć građana oslabila treću godinu zaredom

Kupovna moć slovenačkog potrošača pada treću godinu za redom i danas iznosi samo 84 odsto prosječne kupovne moći u EU, u odnosu na nekadašnjih 91 odsto
0 komentar(a)
Prodavnica Mercatora u Ljubljani, Foto: Www.sloveniatimes.com
Prodavnica Mercatora u Ljubljani, Foto: Www.sloveniatimes.com
Ažurirano: 06.01.2014. 17:56h

Raspoloživi dohodak po domaćinstvu prošle godine u Sloveniji je pao za dodatnih jedan odsto, a prihodi u trgovini na malo za četiri odsto u odnosu na prethodnu, pokazuju statistički podaci.

Kupovna moć slovenačkog potrošača pada treću godinu za redom i danas iznosi samo 84 odsto prosječne kupovne moći u EU, u odnosu na nekadašnjih 91 odsto, žale se trgovci, dodajući da to drastično utiče na ponašanje kupaca i da je za njima najgora godina do sada.

Kupci su, analiziraju u trgovini, zbog krize postali oprezniji, više paze na cijenu nego na porijeklo i kvalitet proizvoda, čak i kada je riječ o rasprodajama.

"Čini se da su zalihe koje su kupci čuvali za teška vremena potrošene, kupci sve više svoju odluku dobro 'izvagaju', birajući alternativne i jeftinije mogućnosti, a odlučuju se i za robne marke koje do sada nijesu birali", kazao je za Slovenačku televiziju Andraž Zorko iz agencije za marketinška istraživanja Valicon.

Kupci dolaze u vrijeme akcija

Promet u vodećim ljubljanskim trgovačkim centrima pao je za tri odsto, logika traženja "rasprodajnih" cijena više ne važi početkom nego cijele godine, posebno za obuću i odjeću, kaže Zorko.

Kriza je potrošačima približila jeftinije diskontne trgovce, a u najvećem trgovačkom lancu Mercator navode da se kupci odlučuju za kupovinu na više mjesta i u manjim količinama i dolaze u vrijeme akcijskih prodaja, kao bi uštedjeli u kućnim budžetima.

S druge strane, prema podacima trgovaca, nema pada prometa kad je riječ o prodaji proizvoda višeg cjenovnog razreda i luksuznih proizvoda, ali se takvi kupci prilikom kupovanja ponašaju diskretnije nego ranije i ne demonstriraju otvoreno svoju kupovnu moć.