Da li će Perković biti izručen Njemačkoj?

Evropska potjernica je izdata i za Ivanom Lasićem koji se tereti da je bio pomagač u ubistvu Đurekovića
75 pregleda 1 komentar(a)
Josip Perković, Hrvatska, Foto: AP
Josip Perković, Hrvatska, Foto: AP
Ažurirano: 03.01.2014. 11:45h

Ni treći dan od hapšenja bivših čelnika jugoslovenske, odnosno hrvatske Udbe, Josip Perković i njegov tada nadređeni Zdravko Mustač, nije izvjesno da će oni biti isporučeni Njemačkoj koja ih potražuje zbog sumnje da su učestvovali u likvidaciji emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Perković i Mustač odluku čekaju u zagrebačkom zatvoru na Remetinecu, koju treba da donese Vrhovni sud, a ukoliko ona bude neprihvatljiva za Perkovića i Mustača, oni imaju pravo žalbe Ustavnom sudu. Cijeli taj postupak, tvrde mediji, ne bi trebalo da traje duže od petnaestak dana.

U očekivanju izručenja uhapšenih po Evropskom nalogu za hapšenje koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, a uručen je dan nakon njenog priključenja EU, 1. jula prošle godine, hrvatski mediji otkrivaju da u evropskoj potjernici piše da je Perković označen kao pomagač nepoznatim osobama u ubistvu Đurekovića, a Mustač za podsticanje na politički motivisano ubistvo.

Evropska potjernica je izdata i za Ivanom Lasićem koji se tereti da je bio pomagač u ubistvu Đurekovića, ali je on nedostupan njemačkom pravosuđu jer se, kako tvrdi dio medija, nalazi u Bosni i Hercegovini.

Đureković je bio direktor marketinga naftne kompanije INA, a u Njemačku je pobjegao godinu dana prije ubistva zbog, kako pišu pojedini mediji, finansijskih malverzacija. Dio hrvatskih medija, međutim, tvrdi da se Perković u Njemačkoj priključio ustaškoj emigračiji. Sudbina Perković, čiji sin je inače savjetnik za bezbjednost bivšeg i aktuelnog predsjednika Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, u rukama pravosuđa.

Ključno nerazjašnjeno pitanje u slučaju Perkovića je da li je nastala zastarelost predmeta vezanog za slučaj ubistva Đurekovića

Ključno nerazjašnjeno pitanje u slučaju Perkovića je da li je nastala zastarelost predmeta vezanog za slučaj ubistva Đurekovića. To je pitanje o kojima se ljudi od struke već mjesecima prepucavaju.

U slučaju da Vrhovni sud odluči da Perković i Mustač budu izručeni njemačkom pravosuđu, njihovi advokati imaju pravo žalbe Ustavnom sudu. Advokat Ante Nobilo se, pak, nada da bi Vrhovni sud mogao da odbije izručenje i da bi, kako kaže, Njemačka trebalo da ima razumijevanja za takvu odluku.

S druge strane Evropska komisija je poručila da će pažljivo pratiti sprovođenje zakona o evropskoj potjernici. Hrvatska je, naime, upravo pod pritiskom Evropske komisije jesenas morala da poklekne i pomenuti zakon izmijeni tako što je iz njega izbrisano vremensko ograničenje za izručenje osumnjičenih za teška krivična djela počinjena u zemljama članicama EU.

Bonus video: