Bolja vremena: Brakovi Srba i Albanki opet praksa na Kosovu

Prema podacima Nevladine organizacije “Kolo srpskih sestara”, samo u opštini Zubin Potok sklopljeno je do sada oko 40 multietničkih brakova
78 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 17:15h

Na Kosovu je za posljednjih 14 godina zabilježeno na stotine brakova između Srba i Albanki iz Albanije, a samo u opštini Zubin Potok sklopljeno je oko 40 multietničkih brakova.

Prvi takav brak u opštini Zubin Potok na sjeveru Kosova sklopili su krajem decembra 2006. godine Boško Košanin iz sela Gazivode i njegova supruge Dijala, rodom iz Skadra.

Košanini danas žive skladno, a ovaj mješoviti brak ne razlikuje se skoro ni po čemu od bilo kog drugog braka u Ibarskom Kolašinu.

Boško Košanin kaže za Tanjug da misli da za sada sve dobro funklcioniše, da se njegova supruga lijepo uklopila ovdje i da funkcionišu kao jedna normalna familija te da, što je najvažnije, imaju troje djece.

"Kad bih se opet ženio, opet bih istu oženio", ističe ponosno Boško koji je podsjetio da se oženio u 40. godini života nakon što je ostao sam poslije smrti svojih roditelja.

Iako žive skromno brakom je zadovoljna i Dijala. Ponosno ističe da je prva Albanka iz Albanije koja je došla u ove krajeve i naglašava da joj pomaže komšiluk i rodbina njenog supruga.

"Ja sam iz Skadra, iz Vrake, ja sam prva došla u Gazivode, ovdje mi je lijepo, a jedini problem je što nemam pasoše za dvoje djece. Treba da idem po njih u Beograd i to je razlog što dvije godine nisam bila kod svojih u Albaniji", kazala je ona.

Zbog činjenice da Dijala Košanin nije imala srpsko državljanstvo nisu uspjeli da ostvare materinski dodatak na djecu, kaže Boško koji zbog toga, kako kaže, zamjera državi Srbiji i podsjeća da žive od minimalca i dječijih dodataka.

“Ni za jedno dijete nisam imao pravo na matrinski dodatak, zato što kada odem da predam papire u administraciji mi kažu da nemam pravo, jer žena nema državljanstvo Republike Srbije. Objašnjenja da su djeca rođena u Srbiji ne znače im ništa", rekao je on.

Prema podacima Nevladine organizacije “Kolo srpskih sestara”, samo u opštini Zubin Potok sklopljeno je do sada oko 40 multietničkih brakova.

Problemi žena iz Albanije koje su došle ovdje su zajednički a najveći je sirtomaštvo, smatra Rada Kapetanović direktorka ove nevladine organizacije.

„Drugi problem je što su usamljene. Trebalo bi nekako omogućiti da se češće viđaju, da se druže, a imaju i problem sa dokumentima odnosno državljanstvom",kazala je Kapetanović.

Neka istraživanja su pokazala da je od 2000. godine na teritoriji Srbije sklopljeno više od 300 mješovitih brakova između Srba i mladih Albanki.

Bonus video: