Pokrenuta kampanja za bojkot referenduma o imenu Makedonije

Makedonska Državna izborna komisija je, kako je u subotu saopšteno, održala sjednicu i usvojila pravilnik o organizaciji referenduma
2 komentar(a)
Makedonija, Skoplje, Foto: Reuters
Makedonija, Skoplje, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2018. 18:57h

Tridesetak makedonskih organizacija civilnog sektora, političkih partija i nevladinih organizacija potpisalo je memorandum o saradnji.

To je učinjeno sa ciljem bojkota referenduma o dogovoru sa Grčkom u vezi sa imenom Makedonije, koji će biti održan 30. septembra.

Kampanja je pokrenuta pod sloganom "Makedonija bojkotuje", piše Tanjug.

Potpisnici su pod pokroviteljstvom formirali i, kako prenosi agencija MIA, krizni štab za kampanju. Makedonska Državna izborna komisija je, kako je u subotu saopšteno, održala sjednicu i usvojila pravilnik o organizaciji referenduma. Pravo glasa na referendumu imaju svi državljani Makedonije koji su napunili 18 godina, a biće smatran uspješnim ukoliko na njega izađe više od polovine registrovanih glasača. Makedonski parlament odredio je 30. jula 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka članstvu u EU i NATO i o sporazumu između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike. U 120-članom Sobranju, 68 poslanika je glasalo za održavanje referenduma sa pitanjem: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke".

Bonus video: