Sarajevo oblijepljeno plakatima protiv Djeda Mraza i Nove godine

Proslavljanje Nove godine i Deda Mraz već godinama izazivaju lavinu kritika na forumima i internet portalima u Bosni i Hercegovini
61 pregleda 32 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Sarajevski.ba
Sarajevo, Foto: Sarajevski.ba
Ažurirano: 26.12.2013. 17:13h

Na više lokacija u sarajevskom naselju Hrasno, pojavili su se plakati sa tekstom “Nova godina i Djeda Mraz su hrišćanski praznik”.

Pritisak na građane Sarajeva, koji u Deda Mrazu vide lepu građansku tradiciju, potpuno odvojenu od religije, nije ništa novo i dešava se već nekoliko poslednjih godina.

Djeda Mraz se uporno pokušava povezati sa religijom i prikazati kao deo hrišćanske kulture, navodi sarajevski portal "Kliks".

Ipak, za veliki broj građana Sarajeva i BiH, Djeda Mraz je veseli starac sa bradom koji djeci donosi novogodišnje poklone i uljepšava im praznike. Oblijepljeni plakati su tokom jučerašnjeg dana pocijepani.

Proslavljanje Nove godine i Djeda Mraz već godinama izazivaju lavinu kritika na forumima i internet portalima u Bosni i Hercegovini.

Pripadnici islama, naime, kažu da je za njih Nova godina "noć kao svaka druga".

Islam ima svoju Hidžretsku novu godinu koja se mjeri po Mjesečevom kalendaru i predstavlja trenutak kada je prorok Muhamed iz Meke prešao u Medinu. Ove godine, 4. novembra za muslimane je počela 1435. godina po Hidžri.

Islam, međutim, ne zabranjuje svojim sljedbenicima da obilježavaju novogodišnje praznike na način kako to čine njihove komšije hrišćani. Ipak, tumačenje stručnjaka je da bi uvođenje islama u dječije vrtiće i obrazovne institucije i istovremeno protjerivanje iz njih Djeda Mraza, moglo značiti radikalizaciju islama na ovim prostorima.

Bonus video: