Vrbas: Najavljeno uvođenje crnogorskog jezika

Zahtjev će biti razmotren na prvoj narednoj sjednici Opštinskog vijeća, saopštila je Crnogorska partija
79 pregleda 0 komentar(a)
Vrbas, Foto: Wikipedia
Vrbas, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.12.2013. 17:32h

Na prvoj narednoj sjednici vijeća Opštine Vrbas biće razmotreni zahtjev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj opštini, kao i Preporuka Pokrajinskog ombudsmana po tom pitanju, sapštila Crnogorska partija.

Kako prenosi RTS, zahtjev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, kao i Preporuka Pokrajinskog ombudsmana po tom pitanju, biće razmotreni na prvoj narednoj sjednici Opštinskog vijeća, saopštila je Crnogorska partija.

Crnogorska partija uputila je 5. decembra ove godine zahtjev Opštinskom veću Vrbasa da pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

Takođe, Pokrajinski ombudsman je u postupku pokrenutom po predstavci predsjednika te partije 19. septembra ove godine uputio Opštinskom veću Preporuku o razmatranju izmjene Statuta opštine i uvođenju u službenu upotrebu crnogorskog jezika u Vrbasu.

U Preporuci se navodi da je potrebno da Opštinsko vijeće Vrbasa, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine Vrbas na razmatranje i donošenje Predlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine kojima će se uskladiti sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

"Izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, na teritoriji opštine će se uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo", navodi se u preporuci.

Bonus video: