Stigao datum

Srbija otvara pregovore sa EU 21. januara

Premijer Srbije Ivica Dačić nazvao je večeras istorijskom odluku Evropskog savjeta, navodeći da je to „kraj veoma teškog početka“
8 komentar(a)
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Ažurirano: 19.02.2019. 22:39h

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unija usvojili su pregovarački okvir za Srbiju i zaključili da ova zemlja pregovore definitivno počinje u januaru, saopšteno je večeras u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić nazvao je večeras istorijskom odluku Evropskog savjeta, navodeći da je to „kraj veoma teškog početka“.

Dačić se tom prilikom zahvalio čitavoj vladi i prvom potpredsjedniku Aleksandru Vučiću i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i odgovornosti na najvišem nivou kako bi se dostigao ovaj cilj.

Predsjedavajući Ministarskog savjeta, šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičius, istakao je da su ministri pohvalili napredak Beograda i Prištine u dijalogu i preporučili da se nastavi sa naporima jer je, kako je rekao, ostalo dosta otvorenih pitanja.

Prema riječima evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, prva konferencija planirana je za 21. januar.

„Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsjedavanje EU, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara,“ kazao je komesar za novinsku agenciju Tanjug.