Punoljetstvo Dejtonskog sporazuma

Ovim sporazumom je formulisano da je BiH sastavljena od dva konstitutivna entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH
21 komentar(a)
Dejtonski sporazum, Foto: Commons.wikimedia.org
Dejtonski sporazum, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 14.12.2013. 17:13h

Na današnji dan 1995. godine u Parizu je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Ovim sporazumom je formulisano da je BiH sastavljena od dva konstitutivna entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonskim sporazumom je okončan građanski rat, do kojeg je došlo nakon razbijanja nekadašnje Jugoslavije i secesije nekih njenih republika.

Dejtonski mirovni sporazum parafiran je prethodno u bazi "Rajt-Peterson" kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, podsjećaju bosansko-hercegovački mediji.

Sporazumom je precizirano ustavno uređenje BiH kao složene zajednice, sastavljene od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda.

Dejtonski sporazum, potpisan u Parizu gdje su učestvovale sve svjetske sile, kao i predstavnici tri strane u BiH i zemalja regiona, dao je najveća ovlašćenja entitetima i naznačio precizno nekoliko osnovnih ovlašćenja za nivo zajedničkih organa.

Potpisnici sporazuma bili su bivši predsjednici Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Sporazum je ozvaničio Republiku Srpsku i na međunarodnom planu, kao konstitutivni dio BiH, potvrđujući njena široka ovlašćenja u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti.

Bonus video: