ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA BEZBJEDNOST

Haradinaj upozorava Srbe na sjeveru Kosova: Bez tolerancije na kršenje zakona

Kosovski premijer je kazao da niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju
2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.08.2018. 14:03h

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj upozorio je Srbe na sjeveru Kosova, nakon sjednice kosovskog Savjeta za bezbjednost, da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

"Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju", rekao je Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije i dodao da se neće tolerisati kršenje kosovskih zakona, prenosi Gazeta ekspres.

Haradinaj je rekao da će sjutra radna grupa moći da podnese izvještaj o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, piše Tanjug.

Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela, kako bi prištinske vlasti bile sigurne "da je statut ZSO u skladu sa kosovskim zakonima".

Prištinski mediji na albanskom jeziku navode da je sjednica kosovskog Savjeta za bezbjednost uslijedila dan nakon što su se pojavile navodne informacije da će Srbi sa sjevera Kosova sjutra proglasiti autonomiju, u odgovor na to što Priština nije formirala ZSO.

"Ako neko izlazi iz kosovskih zakona i ugovora, zakon će raditi, nema dileme, dobiće svoj odgovor. Što se tiče sjevera, uvijek smo pozdravili dolazak svakog građanina svijeta u bilo kom dijelu Kosova, a svako ko ulazi na teritoriju Kosova u cilju ometanja javnog reda i mira dobiće odgovor u skladu sa zakonom", rekao je Haradinaj.