Zadovoljan istragama

Vukčević: Poznato je da ratni zločini ne zastarijevaju

"Vrlo sam zadovoljan kako napreduje istraga i mi im dajemo jaku logistiku. Pomažemo u pribavljanju svjedoka, dovođenju svjedoka...
57 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Vukčević, Foto: Tanjug
Vladimir Vukčević, Foto: Tanjug
Ažurirano: 13.12.2013. 09:55h

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu, koja je po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni i istakao da se ona vodi kao ratni zločin koji ne zastarijeva.

"Vrlo sam zadovoljan kako napreduje istraga i mi im dajemo jaku logistiku. Pomažemo u pribavljanju svjedoka, dovođenju svjedoka... Mislim da je dokazano da su zločini izvršeni i samo treba doći do izvršilaca", naglasio je Vukčević gostujući na RTS-u.

On je dodao da ne zna na šta je mislio američki zvaničnik Džonatan Mur kada je rekao da je uvjeren da će rezultati o trgovini organima na Kosovu biti poznati do 2014. godine, kada ističe zakonski rok od 15 godina za istraživanje ratnih zločina.

"Ne znam na šta je mislio, poznato je da ratni zločini ne zastarijevaju. To je kvalifikacija koja ne stoji. Ovo se vodi kao ratni zločin i vrlo sam zadovoljan kako napreduje istraga", naglasio je Vukčević.

Upitan zbog čega je izašao u javnost sa detaljima o ubistvu braće Bitići u sred istrage, Vukčević je odgovorio da je morao da reaguje na netačne tvrdnje Fatosa Bitićija, brata ubijene braće Bitići.

On je naglasio da je ispitivan motiv ubistva, ali da nije otkriven. Bilo je indicija, kako kaže, da je u pitanju bila razmjena ali to nije potvrđeno, zatim je bilo najznaka o otkupu, ali da ni to nije potvrđeno.

On je dodao da ne zna na šta je mislio američki zvaničnik Džonatan Mur kada je rekao da je uvjeren da će rezultati o trgovini organima na Kosovu biti poznati do 2014. godine, kada ističe zakonski rok od 15 godina za istraživanje ratnih zločina

Na pitanje da li u ovom trenutku ima elemenata za podizanje optužnice protiv onih koji su naredili i izvršili zločin, on je odgovorio da "očigledno nije" i da su je slučaj u fazi predistražnog postupka.

Vukčević je rekao da se došlo do saznanja da je naredbu za ubistvo izdao Vlajko Stojiljković (tadašnji republički ministar unutrašnjih poslova), koja je išla preko generala javne bezbjednosti Vlastimira Đorđevića do Gorana Radosavljevića Gurija.

"To smo uspjeli da istražimo u toku predistražnog postupka. Svjestan sam da nije simpatično govoriti o tome pošto je Vlajko Stojiljković mrtav", rekao je Vukčević.

Na mogućnost da američko pravosuđe preuzme slučaj ukoliko ne dođe do procesuiranja zločina, Vukčević je rekao da o tome nema nikakvih indicija i da oni očigledno vjeruju u naše pravosuđe.

Govoreći o oslobađajućoj presudi za gnjilansku grupu, tužilac za ratne zločine je rekao da ga je šokirala takva odluka, jer je u prvostepenoj presudi ova grupa dobila 118 godina zatvora.