Brisel: Dačić i Tači se dogovorili o policiji, o pravosuđu 13. decembra

Dačić je poslije sastanka rekao da ne očekuje nikakve nove uslove za početak pregovora o pridruživanju Srbije EU
0 komentar(a)
Dačić, Ešton i Tači, Foto: Reuters
Dačić, Ešton i Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2013. 11:50h

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je u Briselu dogovoren način prijema policajaca iz MUP-a u kosovsku policiju, a da će se o pravosudnim pitanjima razgovarati na narednom sastanku.

Dačić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je juče na sastanku u Briselu bilo nekih statusnih pitanja, koja su se odnosila na ugovor o radu.

"Mi smo spriječili da to bude statusno opredjeljujuće i to je bio jedini problem", rekao je Dačić. On je dodao da je postignut sporazum o policiji i definisan način na koji će se vršiti integracija, odnosno prijem policajaca.

"Ovih dana počeće prebacivanje ljudi u kosovsku policiju", rekao je Dačić.

Premijer je zaključio da je dogovor koji je postignut u vezi sa policijom postignut na osnovu ranije definisanih predloga.

U Briselu je sinoć završena 19. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj je postignut napredak po pitanju policije, dok će se o preostalim otvorenim pitanjima iz oblasti pravosuđa raspravljati tokom naredne runde pregovora, 13. decembra.

Sastanak je počeo odvojenim susretima visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a nastavljen je u trilateralnom formatu.

"Imali smo konstruktivnu diskusiju i postigli smo suštinski napredak po pitanju policije i drugim pitanjima. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore 13. decembra", navodi se u saopštenju Eštonove.

"Na osnovu postignutog napretka, predstaviću Savjetu EU svoj sledeći izveštaj o dijalogu 17. decembra", navedeno je u saopštenju portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič.

"Postigli smo dogovor o policiji", izjavio je premijer Dačić poslije trosatnog sastanka i naglasio da je veoma bitno da izvještaj koji će Eštonova 17. decembra uputiti ministrima zemalja članica EU bude pozitivan, jer uspješna primjena Briselskog sporazuma treba da bude krunisana početkom pregovora krajem decembra ili najkasnije u januaru.

Dačić je poslije sastanka rekao da ne očekuje nikakve nove uslove za početak pregovora o pridruživanju Srbije EU.

"Proces prijavljivanja (kandidata za policijsku službu) treba da počne narednih dana, a ovaj dogovor je sasvim u interesu našeg naroda koji živi na Kosovu", rekao je premijer, dodajući da će struktura zaposlenih odražavati etničku strukturu u opštinama.

Dačić je najavio da će sledeća, 20. po redu runda dijaloga, biti mahom posveća pravosuđu, a da je pitanje osnivanja Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici ostalo otvoreno.

"Tek treba da vidimo da li će to biti jedan ili dva suda, ko će biti predsjednik i kakva će biti etnička struktura", rekao je premijer.

Dačić je rekao i da je prištinska strana nastupila sa veoma rigidnim stavovima i maksimalnim zahtevima, tako da je dosta vremena potrošeno na nebitne detalje.

Tači: Konkurs za policiju od petka

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da su tokom trosatnog trilateralnog sastanka riješeni svi problemi vezani za učesće Srba u kosovskoj policiji.

"Učinili smo sve što je potrebno da dobijemo integrisanu policiju, a kandidati za policijsku službu će moći da se jave na konkurs već od sjuta (petak)", rekao je Tači juče na izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Kosovski premijer je napomenuo da je tokom runde dijaloga bilo riječi i o pravosuđu i da očekuje da će ovo pitanje biti riješeno tokom sledećeg susreta sa Dačićem u Briselu, koji je zakazan za 13. decembar.

"Razgovarali smo i o uspostavljanju funkcionalnog sistema carine na sjeveru Kosova", rekao je Tači. On je izjavio da je dogovoreno da civilna zaštita na sjeveru bude raspuštena, a da će o ostalim otvorenim pitanjima u međuvremenu razgovarati radne grupe.

Tači je na kraju rekao da nije bilo razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, "biti formirana na dobrovoljnoj bazi, u obliku nevladine organizacije".

Bonus video: