Tači: Na Kosovu neće biti Republike Srpske, a ni autonomije

Kosovski premijer je zaključio da uspjeh lokalnih izbora definitivno iskorjenjuje uticaj Srbije na Kosovu.
10 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Ažurirano: 04.12.2013. 18:35h

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da zajednica srpskih opština neće imati ovlašćenja političkog ili etničkog entiteta. Uoči nove runde dijaloga premijera Srbije i Kosova sjutra u Briselu, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da će statut, oblik, organizacija i rad te zajednice u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom.

"Zajednica (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća, a ni manja ovlašćenja od zajednica ostalih opština na Kosovu. Biće konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera", rekao je on.

Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija njenog rada biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i EU, kazao je Tači. Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas uoči nastavka dijaloga da se najteži razgovori mogu očekivati oko sudova koji će biti u sjevernoj Mitrovici.

Tači navodi da mogu postojati pretenzije za raskorak u sudskom sistemu kada se radi o sjeveru, ali da se to neće ostvariti.

"Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", kaže on.

Govoreći o izborima, Tači je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou i da će se volja građana poštovati.

Tači je najavio da će da sarađuje sa svakim izabranim predsjednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost i da očekuje da se sastane i sa srpskim predsjednicima opština. Kosovski premijer je zaključio da uspjeh lokalnih izbora definitivno iskorjenjuje uticaj Srbije na Kosovu.

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podjelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedjeljivo, i radićemo na evropskoj budućnosti građana", rekao je Tači.

Bonus video: