Izbori na Kosovu: Srpska pobijedila u šest opština

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je tok izbora protekao fer i korektno, uz manje incidente koji nisu narušili tok izbora
6 komentar(a)
Kosovo, srpski izbori, Foto: B92
Kosovo, srpski izbori, Foto: B92
Ažurirano: 02.12.2013. 17:52h

Građanska inicijativa (GI) Srpska pobijedila je u šest, od sedam opština sa srpskom većinom na Kosovu, pokazali su prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije.

Na izborima za gradonačelnika sjeverne Mitrovice, prema tim rezultatima, pobjednik je Krstimir Pantić iz GIS koji je dobio 55,20 odsto glasova, dok je Oliver Ivanović dobio 44,80 odsto glasova.

U Izbornom štabu Srpske u Gračanici novinarima su rekli da je ta lista "apsolutni pobjednik lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji" jer je od deset opština gdje su većina Srbi, pobijedila u devet, prenosi B.92.

"U deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, Srpska je od šest opština južno od Ibra ostvarila pobjede u pet, odnosno u svim opštinama osim u Štrpcu", rekao je predsjednik Građanske Inicijative Srpska Vladeta Kostić.

Kostić je naveo da su kandidati Srpske pobijedili u opštinama Novo Brdo, Ranilug, Parteš, Klokot i Gračanica i dodao da poslije prebrojane većine glasova u Kosovskoj Mitrovici kandidat Srpske Krstimir Pantić ima značajnu prednost nad svojim protivkandidatom.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je tok izbora protekao fer i korektno, uz manje incidente koji nisu narušili tok izbora, “a pobijedio je kandidat čija se pobjeda očekivala, jer je imao prednost i u prvom krugu“.

Prema njegovim riječima, slijede dogovori oko načina konstituisanja opština, nakon čega će se krenuti u dalji tok formiranja ZSO, pisanje statuta, a, kako je naveo, pretpostavlja se da će biti kontakata predstavnika Srba i Albanaca sa Briselom.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, u drugom krugu izbora na Kosovu glasalo je 41,5 odsto glasača.

Kosovo dobilo novu političku mapu

Rezultati opštinskih izbora stvorili su novu političku mapu. Pobjeda Shpenda Ahmetija iz Samoopredjeljenja u Prištini, a poraz Demokratskog saveza Kosova u ovoj opštini, te poraz vladajuće Demokratske partije Kosova u Mitrovici, Gnjilanu, Lipljanu, Uroševcu, a Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Peći i Đakovici, i pobede Alijanse novo Kosovo Bexheta Pacollija u Mitrovici i Đakovici, preokreti su koji će obilježiti lokalne izbore 2013.

Politički analitičar Ardian Atifaj ipak kaže da ni jedna partija nema razloga da slavi, s obzirom da su u nekim opštinama pobijedile, a u nekim izgubile. To, međutim, jasno pokazuje da je glas naroda bio protiv loše lokalne uprave u svim opštinama.

“Glasalo se protiv dosadašnje samouprave. Ovo predstavlja veliku opomenu cijelom političkom spektru i govori da građani nisu zadovoljni kako se rukovodi Kosovom i traže korjenite promene političara, veća ovlašćenja i veću odgovornost”, kazao je Arifaj.

Analitičar Ilir Deda ističe da su promjene od 1. decembra velika pobjeda građana i demokratije na Kosovu. Po njegovim riječima, građani posljednjih 10 godina nisu imali poverenje u izborni proces zbog krađe glasova, ali 3. novembra je dokazano da Kosovo može da održi slobodne i demokratske izbore.

“Pokazana je jedna velika politička zrelost građana Kosova koji su dokazali da će putem slobodnih, fer i demokratskih izbora i bez zloupotreba, glasati za promjene i napredak. Ono što se desilo u drugi krug je politički preokret na cijelom Kosovu i početak pobjede nad kvalitetom i kvalitetnih ljudi u opštinama”, kazao je Deda.

Izmijenjena politička mapa može uticati i na parlamentarne izbore sljedeće godine. Ilir Deda navodi:

“Veliki je gubitak za Demokratsku partiju Kosova i Alijansu za budućnost Kosova, za Demokratski savez Kosova radi se o gorkoj pobjedi. Pravi pobednici su pokret Samoopredjeljenje koji je dobio glavni grad, Mimoza Kusari Lila koja je odnijela pobjedu u Đakovici i Alijansa novo Kosovo u Mitrovici”, kaže Deda.

Analitičari međutim skreću pažnju da se novi gradonačelnici moraju pokazati kao dobri menadžeri pošto moraju da sarađuju i sa drugim partijama u skupštinama opština. Rezultat izbora doveo je do takve situacije da predsjednik dolazi iz jedne, dok većinu u Skupštini čine ostale političke partije.

Bonus video: